Ден на Македония - в памет на загиналите за свободата на Македония

13966
Ден на Македония - в памет на загиналите за свободата на Македония

Освен Денят на детето, днес Македония празнува своя оициален празник. Денеят на Македония се чества всяка година на Свети Дух, празник, който тази е на 1 юни. Това е ден, в който се почита паметта на всички паднали за свободата на Македония, предаде БГНЕС.

Идеята за Ден на Македония възниква през 1923 година, когато се навършва една година от убийството на войводата поет Любомир Вецов. Той загива на 3 ноември 1922 г. в битка със сръбските четници.

Инициативата за отбелязване на този ден е на македонската студентска корпорация Вардар, която е учредена през 1920 г. и в чието ръководство влиза и Любомир Вецов. Именно затова първоначално в Деня на Македония се почита неговата памет и паметта на друг войвода - Илия Кушев, който също загива в битка със сръбските завоеватели на Македония.

След като в първите години се отбелязва паметта на тези двама войводи, от 1927 г. по единодушното решение на всички бежански организации в София се решава Свети дух да бъде Ден на Македония - ден, в който се почита паметта на всички загинали за свободата на Македония. В София честванията са били особено мащабни и са се провеждали масови манифестации с участието до 50 000 души. Това е било събитие, което е представлявало монолитното единство на бежанските организации, като всяка една е имала своето знаме. След една дълга пауза от 50 години този ден е възстановен. В днешно време се отбелязва в отделни организации с по-скромно присъствие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com