САЩ остана без основния си закон за борба с тероризма

8137
САЩ остана без основния си закон за борба с тероризма
Снимка: Getty Images/Guliver

В извънредната неделна сесия американският Сенат гласува с голямо мнозинство стартирането на дебат за законопроект за ограничаване на програмата за наблюдение на разузнавателните служби, съобщава Агенция "Фокус".

Проектозаконът, който вече беше одобрен в долната камара на Конгреса - Камарата на представителите, предвижда редица ограничения за Агенцията за националната сигурност (АНС), касаещи събирането на информация от телефонните разговори на американските граждани.

САЩ вече не считат Куба за държава, подкрепяща тероризма

Куба официално е премахната от американския списък с държави, подкрепящи тероризма. Ходът на Вашингтон бележи продължаващото историчес...

"Патриотичният акт ще изтече тази нощ", заяви сенаторът Ранд Пол, след часове на оспорвани дебати по въпроса за това как да бъдат реформирани основните разпоредби за националната сигурност.

Междувременно Белият дом разкритикува Сената за "безотговорното отношение" да претотврати изтичането на срока на действие на Патриотичния акт, но същевременно изрази надежда, че законодателите ще загърбят партийните пристрастия и ще отстранят бързо проблема.

„Призовахме Сената да гарантира, че това безотговорно изтичане е възможно най-краткотрайно“, заяви прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест в заявление, последвало решението да не бъде продължен срока на действие на т.нар. Патриотичен акт.

Патриотичният акт (USA PATRIOT Act - пълно название Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act of 2001) е федерален закон на САЩ приет през октомври 2001 г., чиято официална цел е да „възпира и наказва американските терористи в САЩ и по света, да улесни разследванията според закона и други“. Актът разширява правомощията на правозащитните органи в САЩ - например ФБР може да извършва електронно подслушване без разшрение от съда, което се явява пряко нарушение на четвъртата поправка на американската конституция. Друго право на службите е да извършват обиск на жилище на заподозрян в участие в терористични действия без знанието на собственика.

Експерт поиска обучение за обикновени хора относно тероризма

Унгарската полиция вероятно не е взела насериозно този случай. Ние имаме опит в България как летище Сарафово беше утъпкано, измито с ма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com