Главният редактор на турски опозиционен вестник глобен заради разследващи материали

1109
Главният редактор на турски опозиционен вестник глобен заради разследващи материали
Снимка: Pixabay

Съдът в Истанбул постанови парична глоба в размер на 28 650 турски лири на главния редактор на опозиционния всекидневник „Джумхуриет“ Джан Дюндар заради серия от публикации за корупционния скандал от декември 2013 г., предаде БГНЕС.

Това е само едно от делата, които се водят срещу журналиста, който през ноември м.г. бе хвърлен в затвора с обвинение в шпионаж, подготовка на държавен преврат и участие в терористична групировка заедно с колегата му Ердем Гюл, ръководител на кореспондентското бюро на вестника в Анкара. С решение на Конституционния съд двамата бяха пуснати на свобода след 92 дни престой зад решетките, което персонално вбеси президента Ердоган. По време на делото за публикациите по скандала с подкупите, наречен „Досието 17-25 декември“, в съдебната зала Джан Дюндар трябваше да прочете резюмета на публикациите си за корупционната афера, в които Реджеп Ердоган е главен герой.

„Няма нищо за обясняване на тази поредица, изпълнили сме си задълженията според нашата мисия. Не ние трябва да сме на подсъдимата скамейка, а онези, чийто имена излязоха в разкритията по корупционната афера, бизнесмените, които даваха огромните подкупи. Точно техните присъди очаквам“, заяви Дюндар пред магистратите. Коментарните му текстове и разследванията по скандала, разтърсил властта в Турция, обаче му донесоха обвинението за нарушаване на държавната тайна и клевета, последвано от съдебното решение за финансова глоба от над 28 000 турски лири. Защитата му поиска присъединяване на другото дело - за публикациите за тировете на МИТ с оръжейни доставки за Ислямска държава, спрени на границата със Сирия, към първото. Съдията обаче отказа това с мотива, че двете обвинения не са с идентичен характер. Ердоган и министърът на транспорта, мореплаването и съобщенията Бинали Йълдъръм, които са и жалбоподатели срещу журналиста, изпратиха в залата на Наказателния съд своите адвокати.

Президентската адвокатка Хатидже Йозай настоя за осъдителна присъда с аргумента, че журналистът умишлено е предприел да причини вреди на клиента й Ердоган. Джан Дюндар подчерта, че изобщо не вижда къде е собствената му вина в това дело, още повече, че темата е била обект на обсъждания и изследвания, а и на много публикации в медиите.

„Откакто съществува републиката, това е най-големият корупционен скандал, сведенията и твърденията са изключително сериозни. По времето, когато аферата излезе от тайната, жалбоподателят беше премиер на страната и името му се спрягаше за бъдещия президент. Но за него има крайно сериозни данни, а преди да гласува, обществото има правото да знае свързан ли е кандидатът за поста с разследвания и има ли обвинения срещу него. И като журналист аз имам правото да информирам за всичко това, то е приоритет №1 в журналистиката. Заставам зад всяка своя написана дума“, категоричен бе главният редактор на „Джумхуриет“ в съдебната зала и поиска оправдателна присъда. Следващото съдебно заседание по делото с обвинение за шпионаж и готвен преврат е насрочено за 6 май. В. „Джумхуриет“ публикува споделени в Туитър призиви от президента на САЩ Барак Обама и държавния секретар Джон Кери за свобода на словото и медиите в Турция в часовете, когато Дюндар бе пред магистратите.

Концентрацията в медийния сектор е проблем и в Европа

Независимостта и разнообразието на европейските медии е под заплаха от политическа намеса и концентрирана собственост, според скорешен ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com