Гръцката криза срина пазарите в ЕС

5670
Гръцката криза срина пазарите в ЕС

Финансовите пазари реагираха негативно, след като политическата несигурност в Гърция продължи да подкопава доверието на инвеститорите.

Акциите на френските и испанските банки понесоха най-големи загуби днес, като стойността на БНП "Париба" и "Креди Агрикол" отбеляза спад с 3,4 на сто, а "Сосиете Женерал" падна с 3,3 процента.

Гърция фалира до месец

Гърция няма да е в състояние да обслужва задълженията си от следващия месец. Премиерът Лукас Пападимос вече е информирал президента на...

Причината за загубите на френските банкови институции е притеснението на инвесторите, че са изложени на риск заради връзките си с изпадналите в трудност страни от еврозоната. 

Цената на петрола също падна заради страхове, че се очаква отслабена икономическа активност.

Всичко това се случва на фона на отказа на умерената гръцка партия Демократична левица да се включи в коалиционен кабинет с консерваторите от "Нова демокрация" и социалистите от ПАСОК, ако крайно лявата формация "Сириза" също не участва в правителството. Това съобщи лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис, след разговорите, свикани от президента на Гърция Каролос Папуляс.

Лидерът на "Сириза" Алексис Ципрас отказа да присъствана кризисната среща в резиденцията на държавния глава, който прави отчаяни опити да постигне консенсус между политическите формации за съставянето на кабинет на националното единство. Според Ципрас в преговорите трябва да участват повече политически групи, а не само "Нова демокрация", ПАСОК и Демократичната левица.

Германия: Атина да се придържа към ангажиментите

Германското правителство държи Атина да спазва ангажиментите си, поети в програмата й за реформи и в предвидените срокове, заяви гово...

Според анализатори най-добрият вариант за кабинет в Гърция е коалиция между консерваторите, социалистите и малката умерена партия, които да управляват заедно до есента. Двете доминиращи доското на гръцката политика партии са единствените, подкрепящи антикризисното споразумение с МВФ и ЕС.

"Демократична левица" заема компромисна позиция - не е съгласна с тежките му условия, но подкрепя постепенно предоговаряне и оттегляне на Гърция, а не радикално скъсване с вече поетите ангажименти. Ако не бъде постигнато съгласие за съставянето на правителство, то Гърция е изправена пред нови избори следващия месец.

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com