Сърбия на Милошевич е жива и отново заплашва Балканите: Депутат от Косово

2125
 Сърбия на Милошевич е жива и отново заплашва Балканите: Депутат от Косово
Снимка: iStock/Guliver

Виждаме потенциален риск, идващ от Русия през Сърбия, който може да застраши сигурността на Западните Балкани, особено в Северно Косово и в Босна и Херцеговина. Това заяви Дритон Хюсейни, депутат от парламента на Косово от партия "Самоопределение" и ръководител на делегацията на Косово в Парламентарната асамблея на НАТО.

Сърбия не се е променила и все так има апетит към териториите, окупирани от нея в миналото

"Международната общност трябва да има ясна представа, че Сърбия не се е променила, няма промяна в начина на мислене за бъдещето. С този политически истаблишмънт в Белград не можем да говорим за споделяне на общи ценности или да насърчаваме заедно ценностите на НАТО и Европейския съюз. В това отношение Сърбия поставя най-сериозната спирачка за региона", предупреди Хюсейни в интервю за БГНЕС.

Още: Православно или не: Сръбският патриарх се включва в антибългарската кампания

"Когато обсъждаме проблемите между Косово и Сърбия с политически представители на ЕС или служители по международно право, ние им обясняваме ситуацията и ги молим да се отнасят много внимателно към сръбската позиция и сръбския подход", казва той.

По думите му сръбският президент Александър Вучич и новото сръбско правителство виждат политиката в региона по същия начин както през 90-те години, когато Вучич бе министър на информацията в кабинета на диктатора Слободан Милошевич.

"Те все още се стремят Сърбия да се настани на териториите, които са били окупирани от нея в миналото. Ние например бяхме окупирани от Сърбия в продължение на четири десетилетия", добавя Хюсейни.

Той отбелязва притеснителната ескалация през изминалата година – атаките срещу мироопазващата мисия на НАТО в Косово (КФОР), косовската полиция и журналисти през месец май, след като сръбското население бойкотира местните избори и поиска да изгони албанските кметове. Вторият случай - терористичната атака през септември в село Банска, Северно Косово, извършена от сръбска въоръжена група, която уби косовския полицай Африм Буняку.

Още: Косовската полиция затвори сръбски банкови клонове

"Тези събития трябва да се вземат предвид, както и фактът, че част от новото сръбско правителство е в "черния списък" на САЩ, Великобритания и някои европейски държави", заяви депутатът.

Хюсейни използва предоставената възможност от 3-дневната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София, за да обсъжда тези въпроси със своите колеги.

Българското малцинство в Косово, ролята на България

Той обясни и, че посланикът на Косово в България Хакши Байрактари е в постоянен контакт с българското правителство. "Много съм доволен от добрите отношения, които поддържаме с България. Изразих благодарност към министъра на отбраната Атанас Запрянов и на началника на Генералния щаб Емил Ефтимов за приноса на България в Мироопазващата мисия на НАТО в Косово (КФОР)", уточни Хюсейни.

Още: ЕС: Който отрича геноцида в Сребреница няма място в Европа

На въпрос на БГНЕС какво трябва да правят заедно София и Прищина, за да попречат на реализацията на копието на "Руски свят" на Балканите – "Сръбски свят", Хюсейни отговори:

"Един от начините е увеличаване на подкрепата на България в КФОР. Това е ключовият аспект в съвместните ни усилия за избягване на влиянието на Русия в региона и за противопоставяне на подхода на Сърбия към Косово, Босна и Херцеговина и други страни в региона."

По отношение ролята на българите в Косово и опазването на тяхната култура, косовският депутат каза, че страната му има "много сериозен закон" по отношение на малцинствата. "Правителството е много фокусирано върху задоволяването на всички нужди на всички малцинства. Това ще правим и в бъдеще. Тъй като имаме много добри отношения, всеки въпрос, който би могъл да загрижи българите, може да бъде поставен пред правителството и да го решим по най-добрия начин, като добри партньори и държави, които споделят едни и същи ценности по отношение на изграждането на добри двустранни отношения и взаимна подкрепа", каза Дритон Хюсейни в заключение.

Сърбия стои зад скандала в Скопие, а по-далеч е сянката на Кремъл: Говори Николай Кръстев (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радан Кънев: Няма прозрачност при вземане на решенията в коалицията ПП-ДБ

Иво Мирчев: Борисов прави правителство под натиска на Пеевски

"В тъмнината на хаоса се раждат такива неща": Плевнелиев с коментар за партия "Величие"

Подгряване на седалките и 4х4: Парламентът купува нови коли за депутатите

"Проклета да е": Николай Марков обяви, че "Величие" няма да говори пред bTV

Фандъкова председател на парламента? От ГЕРБ не го изключват

След срещата с ДПС: ГЕРБ заговори за 4-годишно управление и борба с корупцията

ДСБ гласува доверие на лидера си Атанас Атанасов

БСП отказа поканата за разговори на ГЕРБ

"Лидер с лидер се среща": "Величие" отказа среща с "дамите на Борисов"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com