Македония: Съседите ни да престанат да се занимават с нас

2346
Македония: Съседите ни да престанат да се занимават с нас

В Македония има избрани народни представители, които са единственият легитимен фактор във взимането на решения и би било добре македонската концепция за мултикултурна интеграция в обществото, базирна на европейски ценности, да бъде приета и от съседните страни. Това се казва в официална позиция на македонското външно министерство в отговор на скорошните коментари от албанския премиер Еди Рама и други политици от региона за случващото се в страната.

„Политиците от региона, които упорито се опитват да отвлекат вниманието от проблемите у дома, с разпалването на огън със съседите си, се движат противно на европейските ценности. Разбира се, че за тях е най-добре да се занимават със съседни държави, когато имат трудности с реалните проблеми на гражданите в собствената си страна. Все пак за всички ще бъде най-добре да се посветят на реформите, които са им така необходими, преди да мечтаят за лидерство и да създават разделяне в региона“, се казва в изявлението, цитирано от македонски медии.

„Бихме призовали всички заинтересувани страни да уважават македонския суверенитет и изразената воля на гражданите. Те са единствените, компетентни да взимат решения за държавата“, посочват още властите, предаде БГНЕС.

По-рано този месец албанският премиер Еди Рама открито подкрепи декларацията на тримата албански лидери в Република Македония, с която те призоваха за промяна на конституцията и държавните символи на западната ни съседка. Според Рама "става въпрос за историческа обща платформа" за преговорите при съставяне на новото македонско правителство.

Припомняме, че три албански партии в Македония публикуваха обща декларация със седем искания. В първата и втората точка се поставят искания за промяна на конституцията, на държавните символи на страната, въвеждането на албански език като официален език и пълна равноправност между албанците и македонците.

Декларацията е подписана от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети, движението „Беса” на Билал Хасан и на Зиадин Села от Албанския алианс в деня, когато православните християни в Македония отбелязват Рождество Христово.

Трите партии се позовават на Охридския договор от 2001 година, за да оправдаят исканията си за промяна на конституцията. Това споразумение обаче не предвижда подобни промени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com