Националната банка на Гърция излезе на печалба в началото на годината

372
Националната банка на Гърция излезе на печалба в началото на годината
Снимка: Getty Images/Guliver

Националната банка на Гърция, която е вторият по големина кредитор в страната, излезе на печалба през първото тримесечие на годината и очаква да остане на печалба до края на 2016-а година.

Банката обяви, че нейната нетна печалба, преди еднократни разходи, е достигнала 87 млн. евро през периода януари - март спрямо загуба за 159 млн. евро година по-рано, предаде БНР.

Гърция и Италия ще получават руски газ по тръба, минаваща през България

България е страната, през която очевидно ще минава газопровод по черноморското дъно от Русия към Гърция и оттам към Италия. Това заяви ...

Гръцките банки бяха засегнати сериозно от продължаващата икономическа криза в страната и се нуждаеха от три програми за рекапитализация, гарантирани от правителството, за да се задържат на повърхността. И в момента те се борят с лоши кредити в техните портфейли за около 100 млрд. евро, тъй като гръцката икономика продължава да бъде в рецесия, а нивото на безработица се задържа около 25 на сто.

Подобно на останалите финансови институции в страната, Националната банка на Гърция също посочи, че постигнатото тази седмица споразумение с финансовите министри от еврозоната и с Международния валутен фонд, което да осигури свежо финансиране и евентуално облекчаване на дълга, може да се окаже "ключов катализатор" за икономиката, за възстановяване на доверието на бизнеса и потребителите, подобряване на ликвидните парични условия и стимулиране на икономическото възстановяване.

Положителният икономически климат и солидните финансови резултати за първото тримесечие са сигнал, че са в ход условия за печалба през цялата настояща година, което ще засили допълнително нашия импулс за преструктуриране, посочи в свое изявление изпълнителният директор на банката - Леонидас Фрагкиадакис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com