Населението на Балканите е намаляло драстично за последните 10 г.

45893
Населението на Балканите е намаляло драстично за последните 10 г.
Снимка: Thinkstock

Само през последните 10 години броят на населението в 11 балкански държави е намалял с близо 3,6 милиона души. Това показват данни от преброяването в тези държави, цитирани от македонския в. "Дневник".

От някогашните 55 милиона жители в балканските страни сега са останали между 51 и 52 милиона души. Този значителен спад се дължи най-много на негативните тенденции в 7 от страните на Балканите - Румъния, България, Сърбия, Хърватия, Албания, Гърция и Босна и Херцеговина. В Македония, Косово, Черна гора и Словения населението не намалява, но и не се увеличава значително.

На Балканите: Собствеността е у мъжете

Законът е на тяхна страна, но традициите ги ощетяват. В патриархалните общества на Балканите мъжете са тези, които наследяват недвижим...

Според демографите намаляването на населението  през последните 10 години се дължи главно на изселването на хора по икономически причини, но не малка роля играят и намалената раждаемост и увеличената смъртност, информира БТА.

Масовото изселване след приемането на Румъния в  Европейския съюз е една от главните причини броят на населението й да спадне от 21,6 до 20 милиона само за десетина години.

Загубата е двойна, ако се направи сравнение с периода преди 30 години, когато страната имаше около 23 милиона жители.

Броят на българите през последното десетилетие е намалял от 7,9 милиона на около 7,3 милиона. Тези данни са още  по-тревожни, ако се сравнят с 1985 г., когато страната имаше  рекорден брой жители - около 9 милиона.

"Укртрансгаз" обеща Балканите да имат газ

„Укртрансгаз” обеща непрекъснат транзит на газ към Балканите, предаде руската агенция ТАСС, позовавайки се на съобщение на ...

Това значи, че България  само за 30 години е изгубила 1,5 милиона души, което е рекорд не  само в европейски, но и в световен мащаб, защото сега има население колкото през първата година след Втората световна война.

Сърбия за този период е изгубила над 300 000 души, като от 7,5 милиона през 2002 г. населението й е намаляло до 7,2 милиона през 2011 г. Двойно по-малко граждани от нея е изгубила Хърватия - 152 хиляди. Само през 2013 г. страната е изгубила 12 000 души, което е колкото населението е на средно голям град. В Босна и Херцеговина миналата година бе пресметнато, че в  сравнение с преброяването от 2006 г. населението е намаляло с около 700 хиляди души и от 4,4 милиона е достигнало 3,7 милиона.

В Гърция също е регистрирано съкращаване на броя на населението с около 150 хиляди души. Жителите на Албания са намалели с около 8 процента и от 3 милиона са достигнали 2,8 милиона през 2011 г., главно заради масовото изселване.

Македония е сред страните на Балканите, където населението не намалява, но и почти не се увеличава - от 2,022 милиона през 2002 г. сега страната има около 2,064 милиона. Подобно е положението и в Словения, която през 2002 г. е имала 1,964 милиона жители, а миналата година - 1,988 милиона. Черна гора в периода от 2003 до 2011 г. е увеличила населението си само с около 5 хиляди души - от 620 до 625 хиляди.

ЕК с нови препоръки към страните-кандидатки от Балканите

"Босна и Херцеговина остава в задънена улица по пътя си към европейската интеграция. След изборите през октомври за страната ще бъде ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com