Решението на мигрантската криза е в укрепването на границите на Македония и България с Гърция, заяви чешкият премиер

4468
 Решението на мигрантската криза е в укрепването на границите на Македония и България с Гърция, заяви чешкият премиер
Снимка: Getty Images/Guliver

Без укрепването на границите на Македония и България с Гърция миграционната криза няма да бъде решена. Това заяви чешкият премиер Бохуслав Соботка.

Създаването на ефективна линия на защита срещу проникването на нелегалните мигранти в държавите от Западните Балкани ще стане изключително актуално, ако Турция не изпълни своите ангажименти към Европейския съюз, смята чешкият министър-председател.

„Европейското решение на проблема с мигрантите трябва да включва регулиране на мигрантския поток в западната част на Балканския полуостров, включително усилване на границата между Македония и Гърция, а също така между България и Гърция“, категоричен е Соботка. Според него това решение трябва да предвижда и връщането на мигрантите от Гърция в Турция, информира БГНЕС.

Соботка подчерта, че сходна позиция по проблема с нелегалната миграция заемат и страните от Вишеградската група, в която освен Чехия са още Унгария, Словакия и Полша.

В ЕС расте песимизмът по повод на изпълнението от Турция на ангажиментите по сдържането на мигрантите. Австрия първа реагира на това.

“Първата държава, която напълно официално престана да се доверява на възможностите на Турция и Гърция да се справят с проблема стана Австрия“, каза Соботка. Мерките на Виена за ограничаването на мигрантите бяха последвани веднага от държавите от Западните Балкани. Със своите превантивни и задружни действия те не допускат провикването на мигранти в Западна Европа.

В същото време днес мигрантската тълпа атакува македонската полиция, опитвайки се със сила да нахлуе в Македония. Силите на реда бяха замеряна с камъни и дървета. Съобщава се за един ранен полицай.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани