Огнян Златев пред Actualno.com: Винаги има изкушение от хората, че ЕС трябва да регулира всичко

2529
Огнян Златев пред Actualno.com: Винаги има изкушение от хората, че ЕС трябва да регулира всичко

Ръководителят на Председателството на Европейската комисия в България г-н Огнян Златев бе гост на XIX Есенен семинар на Фондация Българска Памет във Варна. В рамките на темата "Европейско кафе" г-н Златев се съгласи да отговори на няколко въпроса на Actualno.com относно бъдещето на ЕС и възможностите, които членството в Европейския съюз дава - в навечерието на 10 години България в организацията.

Какъв е пътят на развитие на Европейския съюз - към по-голяма централизация и формиране на федерация т.е. да надделее наднационалното или към децентрализация и политики на национално ниво?

Това е важна дискусия, но до голяма степен теоретична и академична. Тя съпътства ЕС от самото му създаване и безспорно ще продължи и занапред. ЕС обаче съществува основно, за да решава проблемите на хората и в интерес на истината прави това вече почти 60 години. Успешно предотвратява тежките конфликти, които в предишни десетилетия предизвикваха катастрофи в Европа, а и в света, със загуба ни милиони човешки животи. И в същото време осигурява бурно икономическо развитие и просперитет на континента, и утвърждава водещото му място в света в съвременната епоха.

Прагматичният отговор на Европейската комисия на този въпрос е да бъдем големи за големите неща и малки за малките проблеми. Има предизвикателства на съвременния глобализиран свят, за които националните решения просто не са достатъчни, не са продуктивни и не могат да постигнат трайно желания резултат. Тези проблеми за съжаление не се ограничават само до областите, които са в правомощията на Европейския съюз и на европейското законодателство – каквито са например международната търговия и общия пазар. Затова Европейската комисия се стреми да предлага за такива проблеми общи европейски решения като например политиките в отговор на миграционния натиск и охраната на границите, въпреки че според договорите на ЕС това са области изцяло в правомощия на националните правителства.

Средната работна заплата в България е с около 5.5 пъти по-ниска от средните нива на ЕС

Въпреки напредъка в дела на компенсация на наемния труд, по равнище на доходи България е на последно място не само сред страните-членки...

От друга страна има регулационни проблеми, които е най-добре да бъдат оставени за решаване на държавите и местните общности на национално или дори на общинско ниво – голяма част от образователната политика, здравеопазването и т.н. Винаги има изкушения или пък очаквания от страна на хората, че ЕС трябва да има мнение, политика или да регулира този или онзи аспект от техния живот, от които в момента те не са доволни. Но от друга страна никой, най-малко Европейската комисия, не иска да превръща ЕС в една огромна свръхдържава, която се меси грубо във всеки аспект от живота на хората. Това са постоянни обсъждания и дискусии, както в Брюксел в европейските институции, така и в политиката на страните членки, които ще продължат и занапред и които са важни за да бъде съюзът жизнеспособен. Не можем да очакваме един окончателен и общовалиден отговор.

Затова Европейската комисия подхожда прагматично - съсредоточаваме усилията си върху важни въпроси, конкретни действия и подобряване на живота на хората. В тазгодишната работна програма на ЕК преди дни бяха предложени 21 ключови инициативи, има и 18 нови предложения за подобряване на качеството на съществуващото законодателство на ЕС, да се гарантира, че нашите правила съответстват на целите и решават проблемите

ЕС изживява криза на националния популизъм - как би следвало да реагират ЕК и ЕП в тази насока?

Най-добрият подход срещу популизмът е прагматичната, гъвкава и открита политика, която решава проблеми. И до голяма степен ЕК и ЕП се опитват да правят точно това. Понякога обаче проблемите са твърди сложни, а механизмите за вземане на решения в ЕС са твърде бавни и комплексни – все пак ЕС иска да е сигурен, че взема правилните решения без да ощетява гражданите си и като отстоява принципите и ценностите, върху които е изграден.

От друга страна това, което правят популистите, е да предлагат бързи и прости решения на много трудни и сложни проблеми. Те си играят със страховете на хората. Изкривяват действителността и истината в свой интерес, някои сами си вярват, някои откровено лъжат. А през последните години стана ясно, че когато спечелят, се оказва, че всъщност нямат решения, че политиките им задълбочават проблемите, които уж са обещали да решат, че смелите им ангажименти и заявления са били чисти лъжи.

ЕС иска "разяснения" по бюджетите на 7 страни от еврозоната

Европейската комисия във вторник е поискала разяснения от 7 страни-членки на еврозоната заради проектобюджетите им. Според ЕК Италия, К...

Какво е ЕС за Вас от гледна точка на България?

С една дума - ЕС за България е една голяма историческа възможност. И трябва да положим всички усилия, за да се възползваме от нея. Имам предвид не само възможности за отделните български граждани – да учат, да пътуват, да работят, да търгуват с Европа без всякакви ограничения, но и за държавата като цяло – с възможности за развитие на икономиката, привличане на инвестиции, използване целия европейски опит в доброто управление и съвременна социална политика и социални практики.

И разбира се, не на последно място с европейската солидарност, която се изразява в реални средства от европейските фондове, които влизат в България и в българската икономика. Публикуваната наскоро оценка на Комисията за ефекта от използването на европейските фондове в периода 2007 – 2013 г. показва, че у нас той е близо 3% растеж на брутния вътрешен продукт, който не би бил реализиран, ако фондовете ги нямаше. А те съставляват почти 40% от публичните инвестиции в България. Така че ефектът от европейската солидарност върху развитието на страната е голям и осезателен. Но това са нещата, които могат да се измерят - в пари, в постижения, в построени пътища, метро, пречиствателни станции и съоръжения за рециклиране на отпадъци и др.

За мен далеч по важна е отвореността, която ЕС дава на България, възможността на страната и хората да бъдат равноправна част от една по-голяма общност, да участват активно в утвърждаването на Европа като водеща сила в света. Трябва се участва активно, да се борим за идеите и интересите си заедно с другите народи на Европа, защото мисля, че вече на всички е ясно, че в ЕС не можеш да стои и да чакаш да получиш нещо даром, а като всички, трябва много да работиш и активно да защитаваш позициите си, да създаваш и да допринасяш за общото благо.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю