Ябълка през нощта: добре или зле?

16925
Ябълка през нощта: добре или зле?
Снимка: iStock

Ябълката е плод, богат на хранителни вещества. Тя се консумира както от възрастни, така и от деца. Нека разберем дали е възможно да се яде ябълка през нощта: нека преценим аргументите "за" и "против".

Полезно ли е да се ядат ябълки през нощта?

Ябълките са нискокалоричен продукт. В състава ѝ няма мазнини, но съдържа витамини, минерали, макро- и микроелементи. Пресните и сушените ябълки са полезни. По-добре е обаче да ядете пресни преди лягане, тъй като сушените ябълки са много калорични.

Ако сте на диета, тогава избирайте зелени или кисели сортове плодове. Те съдържат по-малко захар. Ябълките временно потискат апетита и в същото време ускоряват производството на панкреатичен сок. Затова след няколко часа отново се появява чувство на глад. Въпреки това, преди да си легнете, е по-добре да хапнете плод, отколкото сандвич, който ще се отрази на фигурата.

Ябълките подобряват храносмилането, премахват токсините и укрепват имунитета. През нощта всички процеси в организма се забавят, а поради високото съдържание на фибри в плодовете се забавя процесът на храносмилане. В резултат на това се появяват болки и подуване на корема.

Трябва ли е да се ядат ябълки преди лягане?

Ябълките преди сън са нежелателни за хора със стомашно-чревни проблеми и диабетици. Не можете да ядете плодове при индивидуална непоносимост. Дори изяденото малко парченце ябълка води до силно влошаване на състоянието.

Не яжте плодове, ако нямате чувство на глад, а желанието за ядене е предизвикано от скука или безделие. Важно е да се разбере, че подобни закуски карат тялото да работи, а то се нуждае от пълноценна почивка. Метаболизмът се нарушава, което води до сериозни заболявания и увеличаване на теглото.

Възможно е да ядете ябълки през нощта, ако:

Диетата се спазва. За да се компенсира липсата на хранителни вещества, се препоръчва да се ядат плодове и зеленчуци 3-4 пъти дневно.

Пропуснато е едно от храненията. Диетичната вечеря е достатъчна за 2 часа, след което отново се появява чувство на глад, защото организмът не е получил дневната норма от витамини, минерали и други вещества.

Упражнения късно през нощта във фитнес залата. Извършвайки упражнения, тялото изгаря калории и изразходва енергия. Затова е позволено да се изяде една ябълка за втората вечеря, за да се възстановят силите.

Ябълките са полезни и за почистване на зъбите, масажиране на венците и премахване на лошия дъх. Със същите задачи се справят добре и твърдите зеленчуци и плодове.

Аргументи в полза на това - ябълките са здравословни, притъпяват глада за известно време и не складират мазнини. Аргументи „против“ - има противопоказания, предизвикват апетит, трудно се усвояват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com