X
 
 

Точно преди 6 години пловдивските улици бяха бойно поле, а над Джумая джамия бе извършен погром

916 0
Точно преди 6 години пловдивските улици бяха бойно поле, а над Джумая джамия бе извършен погром
Снимка: Божилова
14 февруари 2014 година остави следа в новата история на Пловдив. Тогава в Апелативен съд се гледаше делото по жалбата на община Карлово за възстановената собственост върху древната „Куршум джамия“. Месеци по-рано Окръжен съд Пловдив се произнесе в полза на Главно мюфтийство, което породи протести в Карлово. В онези месеци Главното мюфтийство предяви претенции към над 80 вакъфски имота в цялата страна и това породи напрежение. 

Около 2 000 души, предимно от средите на футболните агитки на отбори от цялата страна, се събраха пред Съдебната палата с български трикольори и транспаранти, пяха патриотични песни и скандираха „Долу ДПС“ и „За България – Свобода или Смърт“. Оттам те се отправиха към кръстовището на „Чифте баня“, което остана блокирано повече от час, след което се отправиха към моста на панаира и после обратно към площад „Съединение“. Много димки и бомбички бяха хвърлени в това време. Шествието стигна и до турското консулство, но десетки полицаи и жандармеристи го охраняваха. 

В момента, когато наглед нещата започнаха да се успокояват, внезапна ескалация доведе до погром над Джумая джамия. Прозорците и бяха изпочупени. Тогава се намеси полицията. 

В тази извънредна ситуация имаше ранени, имаше арестувани. Трима от протестиращите бяха приети в болница. Ранени полицаи нямаше. 

Проблемът с вакъфските имоти все още не е решен. И в момента спорът кой е правоприемник на някогашните мюсюлмански вероизповедни общини се гледа в Софийски градски съд, но решение още няма.   

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално