Не е лесно да ходиш на работа със самолет, но помага, когато работиш за Facebook

10282
Не е лесно да ходиш на работа със самолет, но помага, когато работиш за Facebook
Снимка: личен архив

Веселин Славов е телевизионен оператор, работил за различни медии в България. Постиженията му в тази област са свързани най-вече с филмите, които прави с проф. Божидар Димитров, за войнишките паметници и за манастирите в Македония. Част от тези филми се съхраняват в ЮНЕСКО.

Той е съавтор на едни от първите репортажи, заснели участието на хора в корупционни сделки. Оператор е на първия частен телевизионен сериал „Има нещо гнило в Дания“, чийто сценарист и режисьор е Недялко Йорданов, снима филм за Николай Хайтов с режисьор Мартина Чачевска. Въпреки успешната си реализация, преди 15 години Веселин Славов заминава за Лондон и започва всичко отначало. Роден е през 1969 година в град Българово, на 18 км. от Бургас. Actualno.com разговаря с Веселин Славов в първия ден на 2019 година, когато той празнува и имен ден.

Честита Нова година и честит имен ден, г-н Славов. Какво пожелавате на себе си и на всички хора за празника?

Всички да са живи и здрави, усмихнати, да гледат напред и да не гледат в канчето на другия.

Така ли правят англичаните?

Да. Имаме какво да научим от тях в тази насока.

Каква беше за Вас изминалата година?

Годината за мен беше пътуваща. Да ходиш на работа със самолет е сериозно предизвикателство. За една година имам 165 хиляди километра, или 320 часа във въздуха, което пък значи 84 полета. Всека неделя летя от Лондон и се прибирам в петък вечер. Така сбъднах една своя мечта, да пътувам. Но, разбира се, има и пренасищане. Работя за Facebook и няма как. Това е една от петте най-големи компании в света. За да избегна пътуването понякога оставам в града, в който работя. Сега бях в Мaрсилия, там беше 17 градуса, а в Лондон само два. Предпочетох да остана и през почивните дни. Градът е хубав, а и постоянно гоня самолети. Закъснението на някои полети е до четири часа.

Освен неудобството от пътуването Вие се срещате и работите с различни хора. Сигурно не всички познавате. Как се напасвате за толкова кратко време?

Работя със хора от цял свят. Хубавото е, че са специалисти, които си разбират от работата и са доста „смарт“ хора. Механизмът на работата е така направен, че всеки знае какво прави и това ни събира. Така всичко се постига. Тук искам да кажа, че от своя опит разбрах едно - има резултат, когато всеки застава с името си зад работата, която е свършил. Никой не се прави на важен. С колегите се уважаваме много и си помагаме. Има хора с големи доходи във Facebook, но когато не знаят нещо идват при мен и казват: “Вес, покажи ми това, как го правиш?“. А в България повечето заможни хора си мислят, че са „голяма работа“.

Как бихте ни обяснили Вашата работа на по-разбираем език?

Аз съм team-leader engineer зa "Фейсбук-Европа/Африка".

Понякога, за да ъпдейтнем системата, работя едновременно с хора от САЩ, Сингапур, а аз самият съм в Амстердам, например. И се разбираме и работим в синхрон. Това става, когато няма голямо потребление. Един прозорец е от 5 -6 часа и през това време трябва да приключим. Има напрежение, не е лесно. Хората са от различни националности. Има индийци, поляци, бразилци, българи, но всеки се държи вежливо, културно и работи без нерви. Има и случаи, когато накрая не светва зелена, а червена лампичка... Започваме да търсим проблема, но всеки гледа да ти помогне и да те улесни, за да може да се свърши поставената задача.

Фейсбук е една огромна фирма, в която работят хора от цял свят. Последно се запознах с колеги от Етиопия. Централният офис за Европа е в Дъблин. Той е огромен и има всичко - ресторанти, кафенета, фитнес зали... Даже има студио с барабани и китари. Ако ти се свири- свириш, има помещения за спане с удобни легла, всичко. Най-добрите готвачи приготвят огромно количество различни видове храни за всеки вкус.

Така фирмата се грижи за нас, хората които стоим зад опциите в телефона, които обновяваме системата, за да има по-бърз трансфер на данни, видео с по-добро качество и всякакви други опции, които ползвате всеки ден.

Вие сте имали смелостта да направите голям обрат в живота си, като изоставяте една успешна кариера и започвате от нулата. Разкажете ни за началото.

Около 14 години работих като data engineer в Лондон, на летищата "Хийтроу" и "Гетуик", преди да започна да работа за Facebook. А съвсем в началото бях строителен работник. Шокът беше, че от един строеж отиваш на друг, от една система в коренно различна, в друг свят. Бачках като звяр, без език, но се справих. Уволняваха англичани, а аз оставах на работа. Това стана благодарение на дъщерята на поета Ваньо Вълчев и нейния съпруг. Те ни помогнаха в началото. С бившата ми съпруга няколко месеца живяхме при тях, за което съм много благодарен. Имах намерение да остана една-две години и да се приберем. След това се роди дъщеря ни и животът се промени.

Кое е това което Ви задържа, за да не се върнете след планираните две години?

С хубавото бързо се свиква. Работиш, получаваш добри пари. Купих кола, наех жилище, плащах сметки и осъзнавах, че ако работиш здраво, тогава бях в строителството, нещата се получават. Можехме да пътуваме през почивните дни сред природата или до непознати места, детето ни не беше лишено от нищо и си казах – да, няма ги родителите и приятелите, но живеем спокойно в уредена държава. Аз останах, докато бившата ми жена реши да се прибере в България.

След това се намерихме с моята годеница. Тя дойде от България при мен в Лондон и всичко е наред. Не мога да се оплача. Работиш - получаваш, така е там. Трябва да си точен и да се докажеш, да държиш на думата си - това търсят хората.  Нормални отношения - да работиш здраво, защото никой няма да те търпи, ако шикалкавиш.

Някога чувствали ли сте се дискриминиран за това, че сте чужденец?

Не съм бил дискриминиран в работата. За 15 години ми се случи веднъж в един бар, когато барманът много тенденциозно обслужваше само англичани и когато ме прескочи с поръчката за трети път, англичаните му казаха, че аз съм преди тях и трябва да обслужи мен. Лондон е мегаполис, извън него съм чувал, че не обичат много чужденци, но за Лондон, не.

Как се виждате в бъдеще и къде?

Да се прибера в България и да пътувам от тук, защото е по-лесно да работя за същата фирма. Но животът е динамичен, мога да бъда във всеки град, в който желая и затова Brexit не ме плаши. Сега трябваше да бъдем в Португалия, но в последния момент решихме и дойдохме в Бургас. Динамика, това е Англия. Нещата се случват бързо. Докато в България всичко става бавно и трудно.

Това ли е да си „гражданин на света“?

Може да се каже и така. За мен няма значение къде съм.Тази седмица съм във Франкфурт, другата в Марсилия, Париж... Европа се оказа малка. Хващаш самолета и за час и половина пристигаш. По-трудно даже се стига от едно място до друго в Лондон, отколкото до друга държава.

Имате ли фаворити сред многото градове, които посещавате?

Топ градовете ми са Виена, Стокхолм, Рим, Женева, Мадрид, Севиля, а най-неприятен ми е Париж. Там се виждат проблемите на Европа. Хора, които спят по улиците, държат се неприлично с момичета по улиците и никой не им прави забележка. Същото е и в Германия. За мен Франция и Германия вече са изгубени държави. Затова започна протестът на жълтите жилетки. Макар, че съм емигрант, не съм съгласен, защото си плащам всички такси и не искам някой да живее на чужд гръб. Системата позволява новите имигранти да живеят без да работят и те това търсят.

Какво научихте от англичаните за тези 15 години?

Англичаните имат самочувствие и от тях можеш да се научиш на прагматизъм и спокойствие. Има много работливи и не чак толкова...Ние си мислим, че сме голяма работа, но не сме. Има какво да се научи. Когато трябва да се свърши някаква работа, те я вършат по-качествено, бързо, а ние през пръсти. Там конкуренцията е голяма. Ако не си на ниво системата те заменя. Започват работа 30 души, а накрая трябва да останат трима. За да си един от тях, трябва да си най-добрият.

Освен това искам да разбия мита, че англичаните били сухари. Нищо подобно. Те са големи купонджии и имат много интелигентно чувство за хумор. Позитивни са, търсят решение, докато ние мислим негативно. Не обичат кръшкачи и тарикати. Много българи си мислят, че им минават номерата, но скоро разбират, че не е така. Работодателите им казват - „благодаря и довиждане“.

Какво Ви липсва от България?

Нищо, освен близките ми хора. Дъщеря ми, родителите, брат ми, приятелите... В Лондон има български магазини, имам българска телевизия в дома си, а чрез телефона следя новините, бил съм в този бизнес. Година и половина работих за Нова тв от Лондон. Направихме много добри репортажи с колегата, но вече нямам време.

Веселин Славов с покойния проф. Божидар Димитров

Имате ли време за срещи с хора, приятели българи, които живеят в Лондон?

Да, лошото е, че заради големите разстояния губим часове, за да се срещнем. Само в едната посока може да се пътува по 2.30 часа, въпреки че сме в един град. Независимо от това се събираме в къщата, в която живея, в петък или събота. Купоните си ги правим, това не ми е чуждо, но е трудно. Всеки гледа да си отпочине и по-трудно се организираме заради разстоянията и динамичният живот.

Какво е да ти е шеф Марк Зукърбърг?

Както вече казах, на мястото, на което работя, се цени какво си свършил. Ако работиш здраво и си коректен всичко е наред. Искам да бъде така и в България. Всеки да стои зад работата с името си и да се знае кой какво е направил. Тогава всичко ще е наред.

Интервю на Гергана Цонева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю