X
 
 

Образованието - номер едно за новия бюджет на Бургас

743 0
Образованието - номер едно за новия бюджет на Бургас
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
С гласовете на 41 общински съветници, гласували „за“, трима „против“ и един „въздържал се“, бюджетът на Община Бургас за 2019 вече е факт.

Съветниците от БСП гласуваха против, като още ден преди сесията заявиха, че според тях бюджетът е предизборен и непрозрачен. По повод обвиненията на БСП, Димитър Николов заяви: "Бюджетът е антипредизборен, защото инвестициите в образованието не се виждат веднага, а след дълги години напред". Според него, пари за самоцелни, външни прояви, като градинки и детски площадки, почти липсват. Но въпреки това, градът ще бъде променен и по-красив, защото ще бъдат отделени пари за инфраструктурни проекти.

За съветниците, които го подкрепиха, това е един стабилен и гарантиращ изпълнението на всички дейности бюджет. Негов приоритет е образованието. “Близо 40% са за дейност "образование". Досега, откакто аз управлявам община Бургас, такъв висок процент за дейност "образование" в капиталовата програма, изключвам външните национални и европейски средства, не е имало“, допълни Николов.

Според него, бюджет е само стабилен, но и напълно и реален. Той се основава на ръста на приходите при запазване на досегашните данъчни ставки.

По повод чувствителният проблем на Бургас - замърсяването на въздуха и околната среда, кметът добави: "Изключително важен приоритет е екологията, ние го осъзнаваме. Следващият основен приоритет са инвестициите в икономика. Община Бургас няма как да открива пряко работни места, но ние се отнасяме с голямо внимание към всеки предприемач за изграждане на довеждаща инфраструктура“.

Община Бургас продължава подпомагането на семейства без деца, като за процедурата „ин витро“ са заложени над 1,2 милиона лева.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители