X
 
 

Сигнал, че с новото си риалити Нова телевизия руши защитена територия в парк Странджа (ВИДЕО)

13374 6
Сигнал, че с новото си риалити Нова телевизия руши защитена територия в парк Странджа (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
За незаконен път към защитен плаж, помагащ да бъде заснето ново телевизионно риалити шоу сигнализира природозащитната организация "За да остане природа в България".

Става въпрос за път към плаж "Листи", който се намира в Природен парк "Странджа". А продукцията, която се снима там, е новият формат на Нова телевизия "Игри на волята", който всъщност се прави по лиценз от чужбина. Форматът наподобява "Сървайвър", а новината беше потвърдена пред Actualno.com от едно от лицата на "За да остане природа в България" - Тома Белев.

Според информацията, природозащитниците ще подадат сигнали до компетентните институции. А първата информация за случващото се се появи в специализираната Facebook група "Да запазим Корал". От видеозапис с телефон, публикуван в групата се вижда, че на плажа и в гората са разположени тоалетни и друга инфрасктруктера , в гората е изсечен нов път и става ясно, че снимките тепърва ще се провеждат, а присъствието на граждани е нежелателно.

"За да остане природа в България" припомня, че в началото на годината беше направен опит да бъде отдаден под наем "Липите", един от последните незастроени диви плажове в Странджа. След граждански натиск и медийно внимание министърът на туризма отмени заповедта за отдаване под наем на "Липите". Това обаче доведе до документален хаос с още два плажа - повече подробности прочетете в този материал! Сега, според природозащитниците, в природния парк, в границите на защитена местност "Силистар", все пак изглежда се извършват тежки нарушения и то от страна на продукция под шапката на медия. Пътят, прокаран с тежка техника в гората, е недопустим според режима на защитената местност.

Природозащитниците смятат, че нарушителят може да бъде да бъде санкциониран с глоба от 500 до 5000 лв. за деянието си съгласно Закона за защитените територии. Възможно е да се окаже, че има и нарушения на Закона за биоразнообразието, тъй като територията попада и в защитена зона от мрежата Натура 2000, а за момента няма информация за съгласуване на дейността по този закон.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Иванов 3 Иванов преди 6 месеца Профил на трол?
  Нямам доверие на тази организация - "За да остане природа в България". Според мен ги вълнуват само финикийските знаци, вместо наистина да правят нещо реално в помощ на природата!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Тя боклукчийската Нова телевизия не беше ли на Свинете=Домузите ? Domuz=Свиня !
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Tq i BTV se e razpenila ot turskiq SAPUN(ki) po cql den , no nali iskahme 4astni televizii .
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  То от селяци като тези в Нова какво може да се очаква... Не сте ходили в сградите на големите телевизии, да видите какви индивиди работят в тях. Не могат да си напишат името и да си вържат обувките, но иначе - работят в медии...
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Davaite na vsi4kite u4astnici po 200 000 leva i se mahaite ot tam !Kato gledam kakvi katili i kurvi ste izbrali , si pravq zaklu4enie , KOLKO STE INTELIGENTNI . A bai Ivan , na kogoto izbiha prasetata , kato nqma ve4e na kakvo da se nadqva , 6te vi gleda v zahlas i 6te psuva !
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ами СВИНСКА телевизия ...
  : 1 !