X
 
 

В Бургас ще има Научно-изследователски център по генетика и биотехнологии

907 0
В Бургас ще има Научно-изследователски център по генетика и биотехнологии
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Общинските съветници в Бургас провеждат днес първото си редовно заседание. Според кмета на града Димитър Николов най-важното решение на сесията е свързано с изграждането на Научно-изследователски център по генетика и биотехнологии. С мнозинство точката беше гласувана, а кметът Димитър Николов я коментира така:

„Това е мощен научен проект. Преди една година нямаше да имаме възможност да изградим такъв център. Радвам се, че в Бургас ще се случват изключително важни за страната ни дейности. Ползите са, че чрез високите технологии ще се даде възможност за по-качествена медицина за пациентите в града ни. Ние сме общината, която е инвестирала най-много средства в ин витро. Именно тази лаборатория ще повиши шансовете на младите двойки да имат деца. Учените ще правят важни открития, като има възможност да се създаде и младежка школа. Това е важен проект не само за Бургас, но и за цялата страна“. 

Бургас подкрепи националния протест на социалните работници

Проверка на Actualno.com в Дирекция "Социално подпомагане" Бургас показа, че за един час служителите са преустановили работа с клиенти....

Основната цел на проекта е изграждане на съвременна диагностична лаборатория за геномни и метаболомни изследвания. Тя ще осигури достъп на пациентите до постиженията на персонализираната медицина. В рамките на проекта, със средствата на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", ще бъде осигурено модерно оборудване за лабораторията - секвенатор и съпътстващ специализиран диагностичен софтуер за изследване и проследяване на пациенти с туморна патология, както и друго специализирано оборудване, необходимо за създаването на модерната генетична лаборатория. Другият важен акцент, върху който ще се концентрират дейностите по проекта, е осъществяването на научни изследвания и анализи за разработване на нови методи за оптимизиране лечението на онкоболни пациенти.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители