Хората в най-голямата икономика в Европа консумират все по-малко месо

6015
Хората в най-голямата икономика в Европа консумират все по-малко месо
Снимка: iStock

Наденички от тофу вместо от месо, соеви питки вместо пържоли, вегетариански бургери вместо кюфтета – за много германски домакинства вегетарианските или веганските заместители на месото вече са обичайна част от дневното меню, макар често да са по-скъпи от „оригинала“, предава ДПА.

Нарастващото търсене стимулира производството, а същевременно през 2023 г. консумацията на месо на глава от населението се очаква да спадне до исторически минимум.

По данни на германската статистическа служба Destatis през 2023 г. предприятията в Германия са произвели около 121 600 тона вегетариански или вегански заместители на месото, или с 16,6% повече спрямо предходната година. Спрямо 2019 г. производството е нараснало повече от двойно – с 113,8%.

ОЩЕ: Растенията или месото: Учени откриха, че веганството е заложено генетично

Броят на предприятията, произвеждащи заместители на месото в Германия, също се повишава непрекъснато, като последните данни са за 67 през 2023 г. спрямо от 51 през 2022 г.

Консумацията на месо намалява от години

Снимка: iStock

„Нарастващото търсене на заместители на месото е съпроводено от спад в консумацията на месо, който продължава и през 2023 г.“, отчита статистическото ведомство.

Според предварителните данни през 2023 г. в Германия са изконсумирани 51,6 кг месо на човек от населението. Това означава, че низходящата тенденция продължава – през 2022 г. това количество е 52 кг месо на човек от населението спрямо 60,9 кг през 2018 г.

Според проучване, проведено от одиторската компания PwC, значителна част от потребителите променят начина си на хранене с цел опазване на климата. Една трета (35%) от над 1000 потребители в Германия заявяват, че са консумирали по-малко червено месо през последните 6 месеца, а 1/5 (22%) казват, че през този период са консумирали по-малко млечни продукти.

От друга страна, консумацията на растителни продукти е във възход. Според проучването на PwC всеки четвърти консумира пресни плодове и зеленчуци много по-често, а 28% хапват повече боб и бобови култури, които се считат за значително по-щадящи климата от месото.

Снимка: iStock

За целите на анализа PwC 2 пъти годишно анкетира около 20 000 души в 31 държави, включително над 1000 души от Германия.

Въпреки нарастването на броя на заместителите на месото, този пазар още е нишов. По данни на Destatis през 2023 г. производството на месо е било почти 80 пъти по-голямо по стойност от производството на заместителите на месо (583,2 млн. евро), достигайки 44,8 млрд. евро.

Екологичната организация „Световен фонд за дивата природа“ (WWF) определя засилващото се отдръпване от месото като положителна тенденция.

ОЩЕ: Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

„Ако разгледаме площта земя, необходима за производството на храни за хората, то 75% от нея се падат само на храни от животински произход като месо, мляко и яйца“, на производството на храни от животински произход се дължат и 69% от емисиите на парникови газове, свързани с храните, отбелязва организацията.

Германското подразделение на WWF обаче също предупреждава, че заместителите на месото обикновено са силно преработени храни, които само наподобяват месо чрез използването на многобройни добавки и сложни процеси. Същевременно храните на растителна основа, които са претърпели малка или никаква допълнителна обработка, са както по-полезни, така и често по-евтини, допълват експертите на екоорганизацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Премиерът Риши Сунак удари крал Чарлз III по богатство

Франция договори "зелени кредити" за ядрената си енергетика

15 са членовете от клуба на свръхбогатите с рекордно състояние в историята

Г-7 ще подкрепи плана на ЕС за замразените руски активи

Цената на златото отново тръгна ударно нагоре

Цените на петрола се движат към седмичен ръст за първи път от три седмици

Еврото затвърди позиции след рязката промяна вчера

Удар със санкции от Русия срещу Boeing показа какво чака САЩ при война с Китай

"Това, което не те убива, те прави по-силен": В Китай се надсмиват над новите мита на САЩ

Израел смята да заобиколи турската забрана за търговия през България и Румъния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Международни