Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ОПЕК повиши прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол през 2024 г.

14 май 2024, 16:10 часа • 695 прочитания

ОПЕК увеличи прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол през 2024 г. с 2,25 млн. барела на ден през 2024 г. до 104,46 млн. барела дневно. През 2025 г. се очаква потреблението на петрол да се увеличи с още 1,85 млн. барела на ден до 106,31 млн. барела дневно, се казва в докалда на ОПЕК за май, оповестен днес. И двете прогнози са непроменени спрямо април месец.

Това е последният доклад преди срещата на ОПЕК+, която групира ОПЕК и съюзниците, водени от Русия, на 1 юни, за да реши дали да удължи доброволното съкращаване на добива на петрол през втората половина на 2023 г. ОПЕК изрази оптимистичен тон по отношение на икономическите перспективи.

ОЩЕ: Страни от ОПЕК+ ще ограничат допълнително добива на петрол

„Въпреки някои рискове за понижаване, продължаващата инерция, наблюдавана от началото на годината, може да създаде допълнителен възходящ потенциал за глобалния икономически растеж през 2024 г. и след това“, се казва в доклада на ОПЕК.

ОПЕК+ приложи серия от съкращения на добива от края на 2022 г., за да подкрепи пазара. Последното намаление от 2,2 млн. барела на ден е в сила до края на юни, освен ако не бъде удължено, както някои източници от ОПЕК+ казаха, че е възможно.

Снимка: iStock

Има по-голямо от обичайното разделение между прогнозистите за силата на растежа на търсенето на петрол през 2024 г., отчасти заради различията относно темповете на прехода на света към по-чисти горива.

МАЕ, която представлява индустриализираните страни и прогнозира, че търсенето на петрол ще достигне връх до 2030 г., прогнозира повишение от 1,2 млн. барела на ден, като се очаква да актуализира данните си в сряда.

ОЩЕ: Цените на петрола запазват курса в очакване на данни за инфлацията в САЩ

ОПЕК смята, че потреблението на петрол ще продължи да нараства през следващите две десетилетия и не прогнозира пик.

ОПЕК също заяви, че ще спре да публикува изчисление на световното търсене на собствения си суров петрол – цифра, която се разглежда като индикатор за силата на пазара – и ще се съсредоточи върху търсенето на петрол от ОПЕК+.

Снимка: iStock

Този ход „демонстрира солидарност и единство“ в рамките на ОПЕК+ и премахва „потенциала за недоразумения“. ОПЕК+ работи заедно от 2016 г. чрез пакт, наречен Декларация за сътрудничество (DoC).

Източник от ОПЕК+ е завил пред Reuters, че ходът отразява факта, че търсенето на ОПЕК+ вече е по-уместно, тъй като DoC в момента е рамката за сътрудничество на петролния пазар.

В доклада ОПЕК прогнозира търсенето на DoC суров петрол за 2024 г. на 43,2 млн. барела на ден, спрямо световното търсене на петрол от 104,5 млн. барела на ден, и заяви, че групата е произвела 41,02 млн. барела на ден през април, под очакваното търсене.

Самата ОПЕК изпомпва 26,58 млн. барела на ден през април, спад от 48 000 барела на ден, се казва в доклада.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес