Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

9291
Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада
Снимка: iStock

Русия увеличи вноса на бензин от съседен Беларус през март, за да се справи с риска от недостиг на вътрешния си пазар заради непланирани ремонти на руски рафинерии след атаките с дронове, предава Reuters, като се позовава на четирима източници от индустрията и търговията.

Обикновено Русия е нетен износител на гориво и доставчик на международните пазари, но трудностите в рафинирането заради точните украински удари с дронове принуди петролните компании да внасят гориво. Поредно потвърждение за трудностите - рафинерията на "Роснефт" в Куйбишев спря работа след успешна украинска атака, тя е с годишен капацитет на преработка 7 млн. тона: Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Русия вече забрани износа на бензин от 1 март, за да се опита да осигури достатъчно гориво за вътрешния си пазар след многократните украински удари с дронове срещу руски рафинерии от началото на годината.

ОЩЕ: Украйна подпали поне още една руска рафинерия (ВИДЕО и СНИМКИ)

Обикновено Русия внася много малко гориво от Беларус, въпреки че се обърна към него миналия август до октомври, когато се сблъска с недостиг на гориво, което доведе до бързо покачване на цените на бензина и предизвика нова забрана за износ на петролни продукти.

Тази година Русия отново е увеличила вноса на бензин от Беларус, като през първата половина на март той достигна почти 3000 тона, обявиха запознати източници пред Reuters. През февруари Русия е внесла 590 тона, докато през януари няма доставки от Беларус.

Снимка: Getty Images

Двама източници от индустрията, пожелали анонимност, тъй като не са упълномощени да говорят публично, заявиха, че се водят дискусии за по-нататъшен внос между правителствата и петролните компании.

По думите на един от тях преговорите са били трудни, тъй като Беларус дава приоритет на износа на своето гориво на международните пазари. С други думи - Беларус предпочита да продава не на Русия, защото цената е по-добра.

Колко ще се изисква от Русия като цена ще зависи от продължителността на ремонта на рафинериите, отбелязва друг източник.

ОЩЕ: САЩ призовават Украйна да не съсипва руските рафинерии: Петролът щял да поскъпне

Руските петролни компании могат да увеличат доставките на петрол за беларуските рафинерии в замяна на допълнителни петролни продукти за доставка в Русия, заявиха източници от индустрията.

Беларус обикновено изнася петролните си продукти през руските балтийски пристанища на международните пазари съгласно дългосрочни споразумения за транзит между държавите.

Снимка: iStock

Беларус има две петролни рафинерии – петролната рафинерия „Нафтан“ в Новополоцк и петролната рафинерия „Мозир“. Всяка има капацитет от 12 млн. тона годишно (около 240 000 барела на ден), но те обикновено работят с по-малък капацитет, като всеки рафинира около 9 млн. тона годишно (около 180 000 барела на ден).

Не е ясно колко може да увеличи производството Беларус и източници от индустрията казаха, че има технически затруднения.

Министерството на енергетиката на Русия и държавната петролна компания на Беларус Белнефтехим, която управлява и двете рафинерии в републиката, не отговориха на искания за коментар. Нито пък руските „Роснефт“, „Лукойл“, „Татнефт“ и „Газпромнефт“, всички основни доставчици на петрол за Беларус и оператори на бензиностанции в републиката.

ОЩЕ: Украйна е унищожила огромно количество руски петрол (ВИДЕО)

Рафинериите в Беларус използват главно руски петрол като изходна суровина, докато руските петролни компании с дъщерни дружества в Беларус също купуват бензин от рафинериите, за да снабдяват своите беларуски бензиностанции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com