Украйна е унищожила огромно количество руски петрол (ВИДЕО)

4819
Украйна е унищожила огромно количество руски петрол (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Атаките на украинските дронове по руските рафинерии постига значителен успех, тъй като 12% от най-големите рафинерии в света са принудени да спрат дейността си. Влиянието на корабоплаването с танкери е, че Москва може да реши да превозва повече суров петрол, отколкото продукти през следващите седмици, докато се извършват спешни ремонти в множество съоръжения.

Украинските военни извършиха нов удар с дрон срещу петролно съоръжение в Русия в неделя, 17 март. Този път целта беше петролната рафинерия Славянск в Краснодарския край, на около 300 км от границата с Украйна.

ОЩЕ: Война на дронове между Киев и Москва: Нова петролна рафинерия гори (ВИДЕО)

Според доклади на местни медии атаката на 7 безпилотни летателни апарата, координирани от украинската Служба за държавна сигурност и украинските специални части, е довела до пожар в рафинерията, но без жертви. Руските сили са успели да прихванат дроновете, но устройствата, които паднаха в рафинерията, предизвикаха пожара. Рафинерията в Славянск е частна компания с капацитет от 4 млн. тона нефт годишно или 1 млн. барела на ден.

Според редица медийни съобщения през 2024 г. е имало 15 атаки с дронове срещу 13 петролни рафинерии в 9 региона на Русия, включително 9 само за седмица.

Петролните съоръжения в Рязан, Първи завод, Ростовска област, Нижни Новгород, Кириши близо до Санкт Петербург, Орел и Белгородска област, заедно с други, бяха сред мишените скорошните атаки. През уикенда бяха ударени и рафинерии в района на Самара и съоръжение в района на Калуга.

Анализатор от Фонда за национална енергийна сигурност на Русия Игор Юшков заяви в Telegram, че атаките срещу петролни рафинерии са по-проблемни от тези срещу депата за гориво, тъй като пожарите в депата причиняват само краткосрочни проблеми под формата на изгорено гориво. По думите му атаките срещу рафинерии са по-сериозни, тъй като подобни технологично сложни съоръжения изискват ремонти, усложнени от санкции.

ОЩЕ: Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Рафинериите, които спряха работа миналата седмица заради атаките, са отговорни за около 12% от петролния рафиниращ капацитет на Русия според Clarksons Research, а главният изпълнителен директор на Gunvor Group Торбьорн Тьорнквист заяви, че 600 000 барела руски петрол на ден е унищожен от ударите от украински дронове.

Междувременно JPMorgan Chase изчисли, че украинските атаки са извадили от строя около 900 000 барела на ден руски петрол. Възможно е да минат „няколко седмици, ако не и месеци“, докато капацитетът бъде възстановен, предполага банката.

За да компенсира това, страната ще увеличи износа на петрол през западните си пристанища през март с почти 200 000 барела на ден или с около 10%, като се очаква да има допълнителни увеличения поради продължаващите атаки срещу рафинерии. Според доклад на Clarksons спиранията в атакуваните рафинерии в световен мащаб са 1% от рафиниращия капацитет.

Снимка: Getty Images

Според Arctic Securities, рафинерията на „Роснефт“ в Рязан е спряла работата на две рафинерии, докато Norsi, 4-ата най-голяма рафинерия в Русия, е преустановила половината от операциите си.

Петролната рафинерия на „Роснефт“ в Рязан преработва около 12,7 млн. тона руски суров петрол годишно или 5,8% от общия рафиниран суров петрол. Рафинерията спря основната си единица за дестилация на суров петрол с капацитет от 170 000 барела суров петрол на ден, или 47,5% от капацитета си за прием на суров петрол и по-малка, с капацитет около 84 000 барела суров петрол на ден, или 23,4% от общия прием на завода.

Norsi на Lukoil рафинира около 15,8 млн. тона руски суров петрол годишно, или 5,8% от рафинирания суров петрол. Неговият основен агрегат за дестилация на суров петрол беше повреден, което намали производството на рафинерията с 50%. През 2023 г. Norsi е произвела около 4,9 млн. тона бензин или 11% от общия обем на Русия. Той също произвежда 6,4% от дизеловото гориво в Русия, 5,6% от мазута и 7,4% от авиационното гориво в страната.

ОЩЕ: Дронове: Над 20% от преработката на петрол в Русия е аут само за половин седмица (ВИДЕО)

Около 7% от руския рафиниращ капацитет е бил неактивен през първото тримесечие на 2024 г., сочи анализ на Reuters.

Всичките тези скорошни атаки на рафинерии бяха насочени срещу съоръжения във вътрешността на страната, но украинските атаки засегнаха и рафинерии в Уст-Луга на Балтийско море и Туапсе на Черно море. Огромният терминал на Новатек за износ на гориво в Балтийско море и преработвателен комплекс в Уст-Луга бяха повредени през януари от украинска атака с дрон. Производството е възобновено през февруари, а зареждането с гориво беше възобновено в края на януари. През 2023 г. комплексът Уст-Луга преработи 7 млн. тона газов кондензат. Друг украински удар с дрон на 25 януари предизвика голям пожар в рафинерията на Роснефт, която произвежда 240 000 барела на ден в Туапсе на брега на Черно море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Черни дни за шоколада: Ключова съставка в него с историческо поскъпване

68 000 евро печалба от сбъркан валутен курс: В Русия може

Броят на празните жилища в Япония достигна рекордни стойности

Великобритания ще произвежда първото в Европа ядрено гориво от ново поколение

Руснаците ги чака поскъпване: Китай рязко вдигна тарифите за жп превоз на стоки до Русия и Беларус

ВЕИ вече произвеждат 30% от електроенергията в света

Германски министър неочаквано защити китайските електромобили

Цените на петрола променят курса заради нарастващите запаси в САЩ и слабото търсене

Фалиралата борса за криптовалута FTX казва, че има милиарди повече, отколкото дължи на жертвите

Еврото е на път да намери равновесие с долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com