САЩ призовават Украйна да не съсипва руските рафинерии: Петролът щял да поскъпне

24762
САЩ призовават Украйна да не съсипва руските рафинерии: Петролът щял да поскъпне
Снимка: Getty Images

САЩ призоваха Украйна да спре атаките срещу енергийната инфраструктура на Русия, като предупредиха, че ударите с дронове рискуват да повишат световните цени на петрола и да провокират отмъщение, според трима запознати източници, предава Financial Times.

Многократните предупреждения от Вашингтон са били предадени на висши служители в службата за държавна сигурност на Украйна (СБУ) и нейната дирекция за военно разузнаване (ГУР), заявиха те пред Financial Times.

И двете разузнавателни звена непрекъснато разширяват програмите си за дронове, за да нанасят удари по руски цели на суша, море и въздух от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

ОЩЕ: Русия ще увеличи производството на петрол в оцелелите от украинските удари рафинерии

Според един от източниците, Белият дом е все по-разочарован от украинските атаки с дронове, ударили петролни рафинерии, терминали, депа и съоръжения за съхранение на черно злато в Западна Русия.

Русия остава един от най-важните износители на енергия в света, въпреки западните санкции срещу петролния и газовия ѝ сектор. Цените на петрола се увеличиха с около 15% тази година до 85 долара за барел, повишавайки цените на горивото, в момент когато президентът на САЩ Джо Байдън започва кампанията си за преизбиране.

Снимка: Getty Images

Вашингтон е загрижен и, че ако Украйна продължи да атакува руски съоръжения, включително и такива на стотици километри от границата, Русия може да отмъсти, нападайки енергийната инфраструктура, на която разчита Запада. В това число тръбопровода CPC, пренасящ петрол от Казахстан през Русия до световния пазар. Западни компании, като ExxonMobil и Chevron, използват тръбопровода, който Москва затвори за кратко през 2022 г.

„Ние не насърчаваме и не позволяваме атаки в Русия“, казва говорител на NSC. ЦРУ отказа коментар. В Киев говорител на СБУ отказа коментар. Служители в ГУР и офиса на Зеленски не отговориха на искания за коментар.

ОЩЕ: Украйна е унищожила огромно количество руски петрол (ВИДЕО)

Украйна засили своите въздушни атаки през последните седмици, тъй като програмите ѝ за дронове се разширяват и наземната война се измества в полза на Москва. Това също следва нарастващото недоволство в Киев от това, което се смята за двусмислен подход на Запада за ограничаване на енергийните приходи на Москва.

Има най-малко 12 атаки срещу големи руски рафинерии от 2022 г. насам и поне 9 тази година, заедно с няколко терминала, депа и складови съоръжения.

Хелима Крофт, бивш анализатор на ЦРУ, сега в RBC Capital Markets, наскоро отбеляза, че Украйна е показала, че може да удари по-голямата част от инфраструктурата за износ на петрол в Западна Русия, излагайки на риск около 60% от износа на страната.

Снимка: Getty Images

Възраженията на САЩ идват в момент, когато Байдън е изправен пред тежка битка за преизбиране тази година с покачване на цените на бензина с близо 15% до около 3,50 долара за галон. „Нищо не ужасява действащия американски президент повече от скока на цените на петрола по време на изборна година“, казва Боб Макнали, президент на консултантската компания Rapidan Energy и бивш енергиен съветник в Белия дом.

Украйна непрекъснато увеличава ударите с дронове с напредването на технологиите. Украински служители твърдят, че са разработили дронове с обхват над 1000 км и полезни товари (демек колко боеприпаси може да носят), способни да нанесат сериозни щети.

ОЩЕ: Война на дронове между Киев и Москва: Нова петролна рафинерия гори (ВИДЕО)

Киев предприе две от своите най-големи и широко разпространени атаки с дронове миналата седмица, като операциите както на ГУР, така и на СБУ успешно удариха 7 руски енергийни съоръжения в 5 последователни дни. Целта на "специалните операции" е да се попречи на доставките на гориво за руските войски и да се намали финансирането на военните усилия на Кремъл. Киев също иска да нанесе символичен удар, доближавайки войната до Москва и да покаже, че въздушната му отбрана – включително тази около Кремъл – може да бъде пробита.

Снимка: Getty Images

Въздушната кампания се разглежда от някои длъжностни лица и като средство да се насърчи Вашингтон да одобри пакета за военна помощ от 60 млрд. долара, задържан в Конгреса, който е от решаващо значение за отбраната на Украйна.

ОЩЕ: Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Двуличието на САЩ

Атаките на украински дронове по руските рафинерии от март, технически не спират добива на петрол, а само неговото преработване, което все пак поставя пред руснаците задачата да намерят на кого да продадат тези количества. Парадоксът, който се получава, е, че очакванията са заради ударите на украински дронове цената на петрола да се покачи, но всъщност понижение в количеството добит петрол няма, а само в преработения такъв.

Русия официално обяви, че петролът, който не може да преработи, ще бъде продаден - най-вероятно на Китай, а предвид че Кремъл е притиснат все пак да не е на по-голяма загуба, цената ще е много изгодна за Пекин. Така Китай няма да има нужда да купува американски петрол за известно време.

Украйна отрича

Междувременно Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, отрече, че САЩ някога са притискали Украйна да спрат операциите срещу руски петролни рафинерии. Той говори пред опозиционния руски тв канал "Дожд". По думите му, за 2 години война нямало такова искане. Подоляк описа операциите като законен начин да бъде "обезоръжена" руската армия - защото над половината държавен бюджет на Руската федерация се попълва от приходите от продажбата на петрол, газ и горива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com