Русия изнася все повече ток за Китай, но не може да компенсира загубата на европейския пазар

4093
Русия изнася все повече ток за Китай, но не може да компенсира загубата на европейския пазар
Снимка: iStock

На фона на необичайно високите температури и недостигът на енергия, Китай увеличава доставките на електроенергия от Русия. Макар и да се отбелязва ръст в доставените количества, това не може да компенсира загубите на федерацията от европейския пазар.

През периода януари-юли руският износ на електроенергия за Китай се е увеличил със 70% на годишна база до 2.65 млрд. кВтч, като общата им стойност е 125 млн. долара, сочи китайската митническата администрация. Русия също е увеличила износа за Казахстан, Грузия и Монголия, предава „Комерсант“.

Търговията с китайски юани на борсата в Москва достигна рекордни обеми

Обемът на търговията с юани на Московската борса достига рекордни нива и в някои дни дори превишава търговията евро – рубла. През...

Това лято Китай увеличи покупките на електроенергия от Русия. През юни и юли вносът отбелязва ръст от близо 36% на годишна база и достига до 870 млн. кВтч, като цената на продадената електроенергия възлиза на 39.8 млн. долара. Все още няма данни за месец август, но според неназовани източници на „Комерсант“ обемът на доставките може да надхвърли 480 млн. кВтч (ръст от 13% на годишна база). Така износът от Русия през летния сезон може да достигне 1.35 млрд. кВтч.

В най-добрия случай обаче износът за Китай за периода януари-август ще се равнява на около 3.13 млрд. кВтч. През изминалата година износът на руска електроенергия за Европа за периода януари-август надхвърля 7 млрд. кВтч., казва руският заместник-министър на енергетиката Павел Сниккарс, цитиран от „Российская газета“.

В средата на май руската енергийна компания Интер РАО спря да изнася електроенергия за Финландия, Латвия и Литва. Доставките към тези страни се равняват на почти 13 млрд. кВтч през 2021 г., което представлява 60% от общия износ на компанията през миналата година. Компанията вече не публикува статистически данни за износа. Федералната митническа служба на Русия също вече не дава информация по въпроса.

През периода януари-май Русия възобнови доставките за Финландия и балтийските страни, като продаденото количество енергия за региона предполагаемо възлиза на 4 до 5 млрд. кВтч, сочат оценките на Комерсант. Заради насочването на руските доставки към Азия най-голям дял от изнесената електроенергия през юни е насочен към Казахстан (530 млн. кВтч), а на второ място е Китай (420 млн. кВтч).

С поглед към Азия

Китай и Русия подкопават печалбите на една от най-големите публични компании в света

Бизнесът на Microsoft търпи негативни последици от събитията в източното полукълбо, поне когато говорим за неговите собствени стандарти...

През периода януари-юли 2021 г. обемът на доставките от федерацията за КНР възлиза на 1.55 млрд. кВтч и се равнява на 73.2 млн. долара, а за цялата 2021 г. – са изнесени 3.8 млрд. кВтч електроенергия за 181.5 млн. долара. В края на миналата година Руската енергийна компания Интер РАО предвиди, че през 2022 г. износът на електроенергия за Китай ще достигне рекордните 4.4 млрд. кВтч.

Понастоящем Китай изпитва силна нужда от енергия. Един от сериозно пострадалите региони е югоизточната провинция Съчуан, където заради необичайните горещини се стигна до ограничения на електроподаването на предприятията, за да се избегне въвеждането на режим на тока за домакинствата.

В същото време цената на енергийните ресурси расте, а Русия предлага финансово по-изгодни условия за доставка на електроенергия, за да привлича купувачи, казва Реджина Лянцберг от Kept.

Така се създават условия за увеличаване на износа на електроенергия от федерацията към югоизточната ѝ съседка, но общият капацитет на трансграничните енгергоснабдителни мрежи понастоящем не надхвърля 7 млрд. кВтч годишно. Освен това износът на максимално количество енергия от Русия за Китай е възможен само в средносрочен план при реализиране на съвместни проекти между двете страни за изграждане на нови електроцентрали с мощност минимум 250–400 мВт.

Очакват изграждането на газопровода "Силата на Сибир 2" между Русия и Китай да започне през 2024 г.

След началото на войната в Украйна, наложените санкции върху Русия намалиха енергийните доставки на федерацията за Европа. Това принуди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

САЩ и Южна Корея ще спират Пхенян да си набавя незаконно петрол от Русия

Samsung и Google Play с удар по руската платежна система "Мир"

Украйна си иска отказаните ѝ милиарди евро от замразените руски активи в ЕС

Банките в Китай, Турция и ОАЕ бавят плащанията за руски петрол

Цените на петрола се определят от повишените запаси в САЩ

Йената се срина до 34-годишно дъно спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Международни