За 100 дни война Русия е спечелила близо 100 млрд. долара от износ на изкопаеми горива

4109
За 100 дни война Русия е спечелила близо 100 млрд. долара от износ на изкопаеми горива
Снимка: iStock

Русия е спечелила 93 млрд. евро (98 млрд. долара) от износ на изкопаеми горива под различна форма в първите 100 дни на войната в Украйна. Водещ вносител е Европейският съюз, като Германия и Италия са в топ 3, сочат данните от ново проучване на базирания във Финландия Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

Според доклада Русия е осъществила 61% от износа си към ЕС – стойността е 60 млрд. щатски долара (57 млрд. евро).

Сред отделните държави, очаквано, най-големият вносител на руски изкопаеми горива за този период е Китай – за 13,2 млрд. долара (12,6 млрд. евро), следван от Германия – 12,7 млрд. долара (12,1 млрд. евро), и Италия – 8,2 млрд. долара (7,8 мрпд. евро).

Британски анализ: Докато има война в Украйна плюс стремежът към повече екология, на Запад сметките за петрол, газ и ток ще са по-високи

Докато Запада търси скъпи алтернативи на руските въглеводороди, по-малко принципните страни получават достъп до енергия на много атракт...

В класацията след това са подредени Нидерландия, Турция, Франция, Полша, Южна Корея, Индия, а топ 10 допълва България с внос на стойност 2,71 млрд. евро.

В края на април „Газпром“ спря доставките на руски газ за страната ни и за Полша. България обаче продължава да внася други руски изкопаеми горива – държавата получи отсрочка от ембаргото на ЕС за руския петрол до декември 2024 г.

Приходите на Русия от изкопаеми горива идват на първо място от продажбата на суров петрол (48,2 млрд. долара), следван от тръбопроводен газ (25,1 млрд. долара), петролни продукти (13,6 млрд. долара), втечнен природен газ (5,3 млрд. долара) и въглища (4,8 млрд. долара).

Дори когато износът на Москва рязко спадна през май, тъй като държавите и компаниите избягваха доставките ѝ заради войната, глобалното покачване на цените на изкопаемите горива продължи да пълни хазната на Кремъл, като приходите от износ достигнаха рекордни стойности. Средните експортни цени на Русия бяха с около 60% по-високи от миналата година, според CREA.

Превозвачи и рафинерии надхитрят санкциите - внасят прикрит руски петрол в САЩ и още страни

Европа току-що наложи най-строгите си санкции срещу Русия по отношение на вноса на суров петрол, САЩ и Обединеното кралство го направих...

Някои страни са увеличили покупките си от Москва, включително Китай, Индия, Обединените арабски емирства и Франция, се казва още в доклада. "Индия се превърна в значим вносител на руски суров петрол, купувайки 18% от износа на страната", заяви CREA, добавяйки, че "значителна част от суровия петрол се реекспортира като рафинирани петролни продукти", включително за САЩ и европейските страни.

"Докато ЕС обмисля по-строги санкции срещу Русия, Франция увеличи вноса си, за да се превърне в най-големия купувач на втечнен природен газ в света", казва анализаторът от CREA Лаури Миливирта. Тъй като повечето от тези покупки са спот покупки, а не дългосрочни договори, Париж съзнателно решава да използва руска енергия след инвазията, допълва той. Експертът призова за налагане на ембарго върху руските изкопаеми горива, за да се "съгласуват действията с думите".

Припомняме, че германските компании Uniper и RWE се съгласиха на схемата на Путин за плащане на руския газ с две сметки в „Газпромбанк“ – т.е. конвертиране на евро в рубли. Същото стори и италианският гигант Eni.

САЩ и ЕС изпратиха оръжия и парични средства, за да помогнат на Украйна да отблъсне руското настъпление, като същевременно наказаха Москва с безпрецедентни икономически санкции. Но Киев призова западните страни да прекратят търговията си с Кремъл с надеждата да прекъснат финансовия ѝ ресурс след инвазията от 24 февруари. Преди войната Русия осигуряваше 40% от газа и 27% от петрола в ЕС.

По-рано този месец блокът се съгласи да спре вноса на две трети от руския петрол и същевременно се стреми да намали доставките на газ с две трети през тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com