Апетитът на Индия към евтиния руски петрол доведе до ново увеличение на вноса

5318
Апетитът на Индия към евтиния руски петрол доведе до ново увеличение на вноса
Снимка: iStock

Апетитът на Индия към евтиния руски петрол нараства - въпреки безпрецедентните санкции от страна на Запада към Москва заради войната в Украйна.

Според оценки на доставчика на данни за финансовите пазари Refinitiv, през май потоците от руски суров петрол към Индия се очаква да достигнат 3,36 млн. метрични тона. Това е близо девет пъти повече от средния месечен обем за 2021 г., който е 382 500 метрични тона.

Защо Китай ненавижда затягащите се връзки между Индия и САЩ

Индия може изобщо да не е близо до това да превърне партньорството си със САЩ в официален или неофициален военен съюз, но засилващите с...

Като цяло страната е получила 4,8 млн. метрични тона руски петрол с отстъпка от началото на войната в Украйна, допълва Refinitiv. В момента руският петрол „Уралс“ се търгува на цена от около 95 долара за барел, докато „Брент“ е с цена от над 119 долара за барел.

Част от причините за разликата в цените е, че Западът избягва руския петрол. В понеделник ЕС се съгласи да забрани 90% от вноса му до края на годината, а моментално спря две трети. Европа е най-големият купувач на руска енергия.

САЩ, Канада, Обединеното кралство и Австралия вече забраниха вноса на руски петрол.

Ембаргото от страна на голям вносител като Европа ще окаже натиск върху руската икономика, но Москва е намерила други купувачи в Азия. Индия, която внася 80% от своя петрол, обикновено купува само около 2-3% от Русия. Но с покачването на цените през тази година правителството постоянно увеличава потреблението си от Москва, възползвайки се от големите отстъпки.

Русия стана четвъртият най-голям доставчик на петрол за Индия

Русия вече е четвъртият по големина доставчик на петрол за Индия за месец април, като се очаква обемът на доставките да се повиши допъл...

По данни на Refinitiv, цитирани от CNN, потокът на руски суров петрол към Индия се е увеличил до 1,01 млн. метрични тона през април от 430 000 метрични тона през март.

По-рано през май Индия омаловажи увеличението на вноса. Министерството на петрола и природния газ заяви, че страната внася петрол от цял свят, включително значителен обем от САЩ. "Въпреки опитите да се представи обратното, покупките на енергия от Русия остават незначителни в сравнение с общото потребление на Индия", се казваше в изявлението. "Легитимните енергийни сделки на Индия не могат да бъдат политизирани".

Ню Делхи се въздържа да заеме твърда позиция срещу Москва във връзка с войната в Украйна. Русия и Индия имат дълга история на приятелски отношения, които датират от съветската епоха, когато СССР помогна на азиатската страна да спечели войната с Пакистан през 1971 г.

Индия не е единственият азиатски гигант, който купува руски петрол. Очаква се Китай, който в миналото е бил най-големият купувач, също да увеличи покупките от Москва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com