Петков: Ние сме единствената страна с излаз на море, която ще има отсрочка за петролното ембарго

3943
Петков: Ние сме единствената страна с излаз на море, която ще има отсрочка за петролното ембарго
Снимка: Getty Images

България е единствената държава с излаз на море, за която ЕС направи изключение от ембаргото на руския петрол. Това заяви премиерът Кирил Петков преди втория ден от срещата на върха в Брюксел, като добави, че е доволен от приетия шести пакет санкции.

Късно снощи евролидерите се договориха да се спре незабавно вносът на 2/3 от руския петрол. От ембаргото отпада газопроводът „Дружба“, което означава, че Унгария, Словакия и Чехия също са част от изключението. Петков потвърди отново, че България ще получи отсрочка от забраната за внос до декември 2024 г. Само че техническите параметри на евроембаргото, т.е. подробностите, официално ще бъдат уточнени на ниво "европейски посланици" утре, 1 юни - това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Неофициално: Петков и Радев ще подпишат предложение на Макрон за вдигане на ветото за Северна Македония

Премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев планират скорошна визита в Париж, където да одобрят предложение на френския държавен г...

"България ще ползва руски петрол до края на 2024. Изключението за страната ни вече е факт и ще бъде подробно записано в детайлното заключение от заседанието на Европейския съвет, което ще бъде публикувано след 2-3 дни", заяви Петков.

"За нас беше жизнено важно тази дерогация и хубавото е, че не е са един или шест месеца, а е до 2024, така че да можем да си оправим рафинерията, без това да влияе на цената заради смяна на микса. Това дава възможност за рафинерията ни да работи и междувременно да се пренастрои за работа с друг петрол", добави премиерът.

Проблеми с плащанията за руския петрол не се очакват, тъй като "Лукойл" реално плаща на швейцарска фирма, заяви Петков. Коя точно е тази фирма, припомнете си в ОЩЕ: Бизнесът на руски милиардери в България: Вагит Алекперов. В средата на май от "Лукойл Нефтохим" казаха пред Actualno.com, че ще са им нужни 3-4 години за отказ от руския петрол – и то при условие, че имаме дългосрочно гарантирани и стабилни доставки на конкретните сортове.

Петков коментира и ситуацията с настаняването на бежанците от Украйна в държавни бази. Днес е последният ден, в който те могат да останат в хотелите по българското Черноморие. Вчера беше обявено от вицепремиера Калина Константинова, че тези от тях, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферни центрове в Сарафово и Елхово. "Ние дадохме безпрецедентна подкрепа, настаняване в едни от най-хубавите хотели. Сега влизаме в една реалност, по-близка до тази, която се очаква за бежанците. Аз имам уверението от вицепремиера Калина Константинова, че условията в държавните бази са добри - няма място с лоши условния, просто не са в хотелите", каза Петков.

Петков след среща на "Обнови Европа": Как с хора от "Магнитски" ДПС ще са част от тази група?

Премиерът Кирил Петков официално е получил „топла покана“ партията му „Продължаваме промяната“ да стане част от...

Попитан дали ще има развитие по казуса със Северна Македония до края на френското председателство на Съвета на ЕС, Петков отвърна, че зависи и от това до каква степен Европа би приела условията, поставени от България. Той допълни, че дипломатите в София и Скопие работят активно, но "каквото и да бъде договорено, то би станало факт единствено след решение на българското Народно събрание".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика