"Колко ще издържите без руски газ?" - "Завинаги": Високи оценки за Асен Василев след интервюто пред Sky News

45252
"Колко ще издържите без руски газ?" - "Завинаги": Високи оценки за Асен Василев след интервюто пред Sky News
Снимка: Screenshot / Sky News

„Колко дълго ще издържите без руски газ?“„Завинаги. И не – няма да плащаме в рубли“. С този отговор пред Sky News българският финансов министър Асен Василев предизвика възторжени реакции сред зрителите на британската телевизия.

Василев определи като позорна позицията на Радев за изпращането на оръжия за Украйна

Вицепремиерът и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев коментира и позицията на президента Румен Радев за и...

Вицепремиерът даде интервюто на 27 април – деня, в който „Газпром“ преустанови доставките на руски енергийни ресурси за България и Полша. За два дни видеото в YouTube събра хиляди харесвания и коментари, най-вече от чужденци, които дадоха висока оценка на отговорите на Василев и дори пожелаха все повече хора като него да стават част от правителствата на техните държави.

„Трябва повече хора като него да управляват Европа“, пише един от зрителите. „Много впечатляващ лидер“ и „Голямо уважение към него и България“, добавят други.

„Невероятна работа, България – само едно интервю и на секундата бих взел този човек пред Борис Джонсън“, пише британец под видеото на Sky News.

„Страхотно интервю и много проницателни коментари от страна на вицепремиера“, продължават високите оценки за Василев. „Като българин никога не съм мислил, че ще се чувствам горд с български политик, но този ден дойде“, добавя друг потребител.

Финансовият министър получава поздравления още от Германия и Полша. Някои помислиха, че той е министър-председателят на България: „Българският премиер е страхотен. Толкова проницателен, интелигентен, състрадателен, мислещ в перспектива!“.

Петков и Василев: България няма да се поддаде на изнудване

България няма да се поддаде на изнудване. Това каза министър-председателят Кирил Петков по време на пресконференция в БТА. Темата на пр...

Мнозина критикуват водещата от Sky, която опита да постави темата за българо-руската дружба в миналото, но както отбелязва един от зрителите – „Василев остана съсредоточен и даде ясни отговори“.

Финансовият министър заяви, че България винаги е следвала договора с „Газпром“ през последните 10 години, а когато руската страна е опитала да наложи промени в условията за разплащане, правителството ни е отказало и е поискало разяснения защо това е необходимо. В крайна сметка „Газпром“ спря доставките към България.

„Между 2/3 и 3/4 от газа ни се доставя от Русия. От февруари започнахме да работим по алтернативни планове. Имаме действащи силни връзки с Гърция и Турция. Засега сме получили частични доставки от Азербайджан през Гърция, получаваме газ и от LNG-терминалите в Гърция, работим за доставка през същите терминали и от Турция“, отбеляза Василев.

„България е сравнително малък газов пазар – с потребление от около 3,5 млн. кубични метра, но нашите интерконектори позволяват циркулиране на газ от юг на север – около 20-22 милиона кубични метра. Така че можем да бъдем част от решението не само за България, но за цяла Югоизточна Европа“, заяви вицепремиерът, който ден по-късно каза в Брюксел, че у нас ще се гради регионален газов координационен център.

Попитан от водещата на Sky дали ходът на Русия, която осигурява 77% от газовото потребление на България, не е удар по страната, Василев отвърна категорично: „Не“.

"Няма ли газ за путинофилите?": Обществените реакции след спирането на синьото гориво

„Ама Путин на всички ли ни спира газа? За путинофилите няма ли да има?“ – това е коментарът във Facebook на карикатур...

„От днес имаме 0% руски газ. Не сме наложили ограничения на нито една от нашите индустрии, на нито един човек. Активирахме алтернативните маршрути. Бяхме подготвени за ситуацията още през февруари и се надявахме да не се стигне до нея, надявахме се Русия да спази договора, но това не се случи. Преди около месец настояхме за обща европейска стратегия за газа и за LNG-терминалите. България направи резервации по отношение на тези терминали“, отбеляза той.

„Но Кремъл заяви, че е лесно България да плаща в рубли?“ – контрираха от Sky. „Лесно е да спазваш договора – в него пише, че се плаща в американски долари по сметка в „Газпромбанк“. Не се съгласихме с новите условия на Русия, те нарушиха договора и сега очевидно ще сезираме Международния арбитражен съд“, отговори българският финансов министър.

Той не смята, че България е мишена на Русия и не мисли, че има връзка между спирането на износа на руски газ към страната ни с изпращането на военна помощ на Украйна (б.а. – засега официално сме пратили само каски и бронежилетки). „Турция също изпраща оръжие на Украйна, но не сме чували за спиране на износа на руски газ към Турция“, отбеляза Василев.

„Нарушаването на контракта от страна на Русия не ни прави щастливи, но не бих казал, че сме ядосани. Бяхме подготвени, защото се бяхме изправили пред същата ситуация през 2009 и 2014. Така или иначе - договорът ни изтичаше в края на годината“, припомни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика