Автоматично ще даваме информация за банкови сметки на страни от ЕС

7644
Автоматично ще даваме информация за банкови сметки на страни от ЕС
Снимка: БГНЕС

Банките ще са длъжни да предоставят финансова информация, включваща за номерата на банковите сметки, титулярите и наличните суми, на Националната агенция за приходите (НАП). Агенцията от своя страна ще е органът, отговарящ за автоматичното изпращане на данните на страните членки от ЕС съгласно европейска директива от миналата година, както и международното споразумение FATCA, сключено със САЩ.

Това стана с приети днес на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Нова идея - медиите да обявяват източниците си на информация

В светлината на проведената днес от президента Росен Плевнелиев дискусия относно медийната свобода в България, Комисията по културата и...

Основните субекти, които са задължени да събират и да предоставят на компетентния орган информация, подлежаща на автоматичен обмен, по трите акта - Директива 2014/107/ЕС, Споразумение FATCA и Стандарт CRS, са предоставящите информация финансови институции. Автоматичен обмен на финансова информация е системното предоставяне на държава членка на ЕС на финансова информация в областта на данъчното облагане относно местни лица за данъчни цели на предварително определени интервали. Това се прави, за да се избегнат зачестилите в последните години данъчни измами и укриване на данъци в рамките на ЕС и в световен мащаб, обясняват вносителите.

Изпълнителният директор на НАП определя реда и условията за достъп и използването на информацията от органите и служителите на агенцията.

Информацията, обменяна с компетентните органи на другите държави членки на Европейския съюз, може да бъде използва единствено за целите на установяване на задължения за данъци, за целите на установяването и събирането на задължителни осигурителни вноски и други публични вземания и в хода на административни и съдебни производства във връзка с налагане на наказания за нарушаване на данъчното законодателство.

Какви още промени бяха направени в ДОПК и за какво се отнася директивата Директива 2011/16/ЕС четете в Expert.bg.

Радев: Очакват се сливания в банковия сектор

Очаквам сливанията да бъдат стратегическата посока, в която ще поеме нашият банков сектор. Но на този етап е малко рано да се говори с ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика