Радев: Очакват се сливания в банковия сектор

4464
Радев: Очакват се сливания в банковия сектор
Снимка: БГНЕС

Очаквам сливанията да бъдат стратегическата посока, в която ще поеме нашият банков сектор. Но на този етап е малко рано да се говори с конкретика. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за Bloomberg TV България.

Попитан за очакванията му от стрес теста на българските банки, той заяви, че тестът ще докаже стабилността на банковата система. „Разбира се, работим много здраво, за да сме напълно подготвени за не толкова добър сценарий и тук визирам какво точно правим като налагане на правила и подобряване на вътрешния контрол в банковия надзор. Но също и поглеждаме към все още зеещи дупки в нашата рамка и на последно място, но не и по значение, осигуряване на подходящи механизми за потенциален капиталов недостиг на банки, където той не може да бъде покрит от пазара. Най-нежеланият сценарий би бил тестът да покаже систематичен проблем в банковата система. Но не смятам, че това ще се случи“, обясни Радев.

УС на БНБ прибрал 1 млн.лв. заплати и бонуси миналата година

През 2014 г. - годината, в която фалира КТБ, членовете на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) са получили заплати и б...

Прогнози

По думите на управителя на БНБ прогнозите на банката за икономическия ръст не се различават от тези на правителството. „Очакваме растеж от 2% тази година, подкрепен от добро представяне на износа. И по-добро усвояване на европейските фондове, главно чрез инвестиции в държавния сектор. Що се касае за 2016 г. очакваме по-силно вътрешно търсене благодарение на частния сектор, което ще подпомага икономическия ръст да се движи близо до тези нива, а защо не и да се покачи“, каза той.

По отношение на очаквания бюджетен дефицит от 3,3%, Радев определи фискалното представяне през тази година като силно в резултат на по-добрите приходи от предвижданото. „Важно е, че дефицитът се очаква да се движи до 3%, което е добра отправна точка за засилване на усилията“, допълни той.

Какво каза Димитър Радев по повод евентуалното влизане на България в еврозоната през 2018 г. прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика