Бензинът на Марешки става по-скъп, но все още е от най-евтините

18217
Бензинът на Марешки става по-скъп, но все още е от най-евтините

Бензиностанцията VM Petroleum на бизнесмена Веселин Марешки във Варна вдигна цените на горивата.

В средата на март дизелът на бензиностанцията се продаваше на 1,52 лв. за литър, а преди това беше 1,48 лв. Днес вече цената му е 1,66 лв. за литър. Бензинът от 1,64 през март стана 1,69 лв., а днес вече е 1,73 за А-95 и 1,89 лв. за литър А-100. Единствено газта засега е запазила цената си от март месец и се търгува за 0,69 лв.

Към този момент бензиностанциите на Марешки продължават да държат най-ниска цена на бензина, дизела и газта, сочи справка в сайта Fuelo.net. Литър бензин A95 на VM Petroleum се търгува за 1.73 лв./л. Дизелът струва 1,66 лв./л, а газта 0,69 лв./л.

Вероятно поради вдигането на цената тази сутрин (26.05.2016 г.) на бензиностанция VM Petroleum нямаше голям наплив от чакащи автомобили, както беше доскоро, предполага Varna24.bg.

Марешки: Упражняват ми извратен натиск

Бизнесменът Веселин Марешки излезе с обръщение във връзка с опожарен автомобил на консултант на VM Petroleum и поредните отказани доста...

Още преди време Марешки коментира, че цената на горивата по обектите му зависи от нефта на световния пазар.

Припомняме, че варненският бизнесмен откри собствени бензиностанции с много по-ниски от на конкурентите цени във Варна и привлече вниманието на потребителите в цялата страна. Това наложи големите вериги да съобразят своето ценообразуване с местния пазар.

От своя страна Комисията за защита на конкуренцията се самосезира за случая „Марешки“, но не откри нарушения. Напротив, няколко месеца по-късно започна разследване за наличието на картел на пазара на горива у нас.

Само преди дни стана ясно, че горивата са поскъпнали с 4-5 ст. на литър преди празниците и дизелът в страната се продава за 1,92 лв. при някои от големите вериги бензиностанции. Масовият бензин А- 95 е почти 2 лв. – литър се продава за 1,95 лв. При други от големите компании средната цена на дизела е 1,88 лв.

През последните два месеца цените на горивата са се вдигнали с почти 20 стотинки.

Цялата държавна машина се опитва да ме смачка, твърди Марешки

Цялата държавна машина работи в момента, за да ни смачка. Това каза бизнесменът Веселин Марешки, като допълни, че в момента всички го п...

Въпреки поскъпването напоследък у нас горивото според специалистите е сред евтините в сравнение с останалите държави от ЕС. Чувствително по-ниски цени има само в Полша – 1,72 лв. В Латвия и Литва дизелът е с 1 ст. по-евтин от този в България. В Австрия, където доскоро се продаваше по-евтино от България, сега е с близо 10 ст. над цената у нас.

Actualno.com направи справка за цените на горивата през последната седмица, от която става ясно, че най-масовият бензин (A95) е поскъпнал с 0,02 лв./л (1,07%), като цената остава с тенденция към поскъпване. Такава е ситуацията и с дизела, който е поскъпнал с 0,02 лв./л (1,10%) за последните седем дни. 

Най-малко се е повишила цената на газа, с около 0,01 лв./л (1,25%).

За последната една година бензин A95 е поевтинял с близо 40 ст., а при дизела разликата в цената е 51 ст. С 18 ст. е поевтиняла и газта.

Причина за поскъпването на горивата са повишените котировки на петрола, които стигнаха до 48 долара за барел. Това е най-високото им ниво от 6 месеца. За поскъпването на петрола допринесоха и проблемите с добива в големи производители като Канада, Нигерия и Венецуела, Либия и спадът на добиваните количества в САЩ. Петролните резерви на Саудитска Арабия пък паднаха до най-ниското си ниво от 18 години. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика