Бизнесът и държавата се договориха за ценообразуването на газа

1499
Бизнесът и държавата се договориха за ценообразуването на газа
Снимка: iStock/Guliver

Бизнесът и държавата се договориха за новия входно-изходен модел за такси пренос и достъп до газопреносната система. Той ще бъде въведен от 1 октомври, съобщиха от Министерство на енергетиката.

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) са се ангажирали да следят ежемесечно приходите на "Булгартрансгаз" и при установени нарушения да предложат промяна на методиката.

Природният газ се очаква да поевтинее с над 7% от октомври

Природният газ ще поевтинее с 7.29% от октомври, с което ще струва 343.22 лв. за 1000 куб/м без акциз и ДДС, или 32.26 лв. за мегаватча...

"Държавата в лицето на Министерството на енергетиката и регулатора и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) ще се срещат текущо всяко тримесечие, за да обсъждат отражението на новия модел и евентуална необходимост от корекции. За това се договориха на среща днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. В разговора участваха също заместник-министър Жечо Станков, както и представители на „Булгартрансгаз“, „Булгаргаз“ и БЕХ. Това е поредната среща между държавата и бизнеса, която има за цел обсъждането на новия ценови модел", съобщават още от ведомството.

„България е последната държава в ЕС, която все още не е променила правилата за ценообразуване. Ако това не се случи, страната е заплашена от глоба, която ще бъде платена от всички“, каза по време на срещата Петкова. По нейните думи е необходимо постигането на максимално балансирано решение, за да се избегне тази перспектива.

„Първи октомври е най-подходящото начало за въвеждане на новите правила, защото това хармонизира три важни дати: тогава започва газовата година, тригодишният регулаторен период за „Булгартрансгаз“, както и първата от трите ценови години“, поясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Представителите на бизнеса декларираха съгласие с въвеждането на новия ценови модел при строг и прозрачен текущ контрол от страна на регулатора и регулярни разговори с държавата, ако са необходими промени в него.

Теменужка Петкова замълча за поскъпване на тока, щяло да има по-евтин газ

Може ли да очакваме поскъпване на ток за тази зима - на практика енергийният министър Теменужка Петкова така и не каза какво може да се...

Припомняме, че според предишни изказвания на енергийния министър Теменужка Петкова поскъпването на газа от 1 октомври тази година ще е под 2%. Има обаче опасения, че поскъпването ще е от до 60%, като темата беше развита в писмо на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Досега клиентите на "Булгартрансгаз" плащаха такса само върху реално пренесените обеми газ, но сега операторът иска едва 10% от таксата да покрива реално пренесените количества, а 90% да е на база на прогнози за резервирането на капацитет за поне 20 месеца напред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика