Бойко Борисов обсъди идеята за газов хъб с представители на ЕС

26252
Бойко Борисов обсъди идеята за газов хъб с представители на ЕС
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря за Енергийния съюз на ЕС, и еврокомисарят Мигел Ариас Канете, отговарящ за мерките по климата и енергетиката, се срещнаха в Брюксел с министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев.

Основни теми по време на разговора бяха енергийните предизвикателства, пред които в момента е изправена България, приоритетите за развитие на газовата инфраструктура в Централна и Югоизточна Европа и потенциалното им въздействие върху сигурността на енергийните доставки в Европейския съюз. В тази връзка България потвърди ангажимента си към идеята за изграждане на Енергиен съюз, чиято цел е да се стимулира непрекъснатият напредък към конкурентоспособна, сигурна, възобновяема и устойчива енергия за всички. Енергийният съюз, който ще реформира и реорганизира енергийната политика на Европа, е един от политическите приоритети на Комисията на Юнкер.

Същевременно Шефчович пое ангажимент да "ни поизлъска имиджа" пред Русия по време на тазседмичното си посещение там. Еврокомисарят ще убеждава Кремъл, че не сме виновни за спирането на "Южен поток". Спазвахме еврозаконодателството, а нас изкараха виновни, сподели Борисов по време на пресконференцията след срещата.

По време на срещата имаше съгласие относно необходимостта да се задълбочи интеграцията на региона и да се осигури за целия регион, и по-специално на България, възможността за реална диверсификация на доставките на газ. Това изисква да се действа конкретно и бързо, а също така да се преразгледат и тласнат напред рентабилните регионални решения, базирани на регионално сътрудничество и солидарност. В тази връзка ще бъде създадена Работна група на високо равнище, която ще отговаря за напредъка по най-важните проекти за трансгранична диверсификация в региона. Двете страни в днешния разговор се съгласиха групата да започне своята работа незабавно. Заместник-председателят припомни, че Европейската комисия иска да оцени как с помощта на съществуващия механизъм за финансова подкрепа (TEN-E, Механизъм за свързване на Европа, Европейски фонд за стратегически инвестиции) може евентуално да се осигури финансирането и бързото осъществяване на проектите.

Премиерът Бойко Борисов представи идеята за превръщане на България в общ разпределителен център на газ за държавите-членки на Европейския съюз в региона. Такъв газов хъб може да снабдява Централна и Западна Европа, както и страни от Европейската Енергийна общност. Заместник-председателят Шефчович огласи категоричната си подкрепа за създаването на газови хъбове, които могат да играят важна роля в развитието на регионалните пазари на газ. Тези газови хъбове могат да функционират само при спазването на определени предварителни условия: подходяща инфраструктура, прозрачност и ликвидност, недискриминационен достъп до доставчици и клиенти. Беше договорено първото заседание на Групата на високо равнище да се проведе в София, където да се анализира състоянието на енергетиката в региона и, освен всичко друго, да се провери дали създаването на газов хъб в България може да се осъществи при спазване на посочените условия.

И двете страни стигнаха до заключението, че са необходими конкретни действия в краткосрочен план, за да се справят успешно с предизвикателството за сигурността на доставките в региона и по-специално в България. Беше договорено диалогът по повдигнатите въпроси да продължи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика