И с нова обществена поръчка АМ "Хемус" няма да струва по-евтино

3019
И с нова обществена поръчка АМ "Хемус" няма да струва по-евтино
Снимка: БГНЕС

Обществената поръчка за АМ "Хемус", която се превърна в истински вододел за второто правителство на Бойко Борисов, ще бъде пусната най-рано след половин месец и началната цена ще е по-висока. Поръчката ще се финансира изцяло с държавни средства, а парите най-вероятно ще дойдат от повишените приходи в бюджета заради намаляването на контрабанда. Това обяви строителният министър Лиляна Павлова.

За строителството на два участъка от магистралата в края на миналата година бяха избрани консорциуми, в които някои от фирмите се смятат за близки до Делян Пеевски и Валентин Златев. По нареждане на премиера Бойко Борисов тази процедура бе прекратена, включително и заради съмнения за прекомерно висока цена.

Дончева към Борисов: Разграничаването става като се разграничат фирмите в Дубай

Опасявам се, че трябва да се съглася с Валентин Златев. Ако нямаш пари, защо правиш конкурс за АМ „Хемус”? Ако процедурата ...

Новата цена, от която ще тръгне наддаването, обаче също ще бъде висока - 750 млн. лв. без ДДС за 60 км, стана ясно от думите на Павлова. Прогнозната стойност на предишния търг беше 434 млн. лв, но скочи почти двойно, припомня в. "Сега". "Иска ми се да изградим "Хемус" на максимално добра цена. Ако зависи от мен, бих предложил препроектиране, което ще отнеме доста време", коментира вчера финансовият министър Владислав Горанов. Той отдаде високата цена на спрения търг на множеството тунели и виадукти, които значително биха оскъпили трасето. Евентуално препроектиране обаче би отнело най-малко две години, което допълнително ще забави проекта.

"Така или иначе, на въпроса дали има ресурси в 2016 г. за "Хемус" съм казвал и преди, че дори и сегашната поръчка да беше продължена, това, което трябваше да се плати, е частичен аванс в порядъка на 50-60 млн. лв. При добро изпълнение на бюджета имахме в разчетите си да ги осигурим в края на годината, сега няма да се наложи", допълни Горанов.

За преработване на проекта намекна и шефът на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" Асен Антов. Ако това не бъде направено, стойността на новата поръчка няма да бъде по-различна от тази, записана в първата. "Участъкът, който ще се строи, е труден, а предвидените 3 тунела и 10 мостови съоръжения повишават цената", отбеляза той пред БНТ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика