Кунева продължава с редакциите за корупцията

2413
Кунева продължава с редакциите за корупцията
Снимка: БГНЕС

Анонимните сигнали за възможна корупция отново се оказаха препъникамък пред амбициите на вицепремиера Меглена Кунева най-после да внесе за втори път в парламента Закона за борба с корупцията, който трябва да е венец на участието ѝ в това правителство. Кабинетът в крайна сметка реши, че трябва още редакция на текста на предложението на Кунева.

За да мине най-после законопроектът, Кунева предложи само анонимните сигнали за подкупи, които са придружени с доказателства, да бъдат разглеждани приоритетно от експертите на бъдещото Национално бюро за борба с корупцията. Доказателства могат да бъдат извлечения от банкови сметки или други документи, които подкрепят твърденията на подателя, пише в. "Сега". Министерският съвет обаче е поискал още по-голямо прецизиране на текстовете за анонимните сигнали, защото новите текстове не предотвратявали възможността да се подават доноси без доказателства.

АБВ иска само Народното събрание да формира новия орган за борба с корупцията

АБВ ще настоява ръководството на бъдещия нов орган за борба с корупцията да бъде избирано единствено от Народното събрание, при това ...

От половин година насам непрекъснато се налагат редакции, след като през септември проектозаконът не успя да получи одобрение в парламента. Тогава срещу него гласуваха всички депутати от БСП, ДПС, АБВ, Патриотичния фронт и "Атака" - още на първо четене. Основната съпротива беше срещу приемането на анонимни сигнали. Аргументът беше, че така държавната машина може да се използва срещу политически противници и икономически конкуренти. Друга пречка беше предложението ръководството на Националното бюро за борба с корупцията да се назначава от правителството. Във внесения вчера трети вариант се предвижда шефът на бюрото да се избира от парламента или от специална парламентарна комисия. АБВ обаче иска това да става с квалифицирано мнозинство от парламента.

Министрите са предложили на Кунева да превърнат националното бюро в мегаструктура, като включат в нея и комисията за конфискация. В досегашният вариант се предвиждаше да се обединят само БОРКОР, комисията за конфликт на интереси и част от Сметната палата. Друга новост е, че по настояване на премиера Бойко Борисов в обхвата на закона са попаднали и военните, за да бъдат и те проверявани от бюрото.

Кунева не успя да каже за кога се отлага приемането на антикорупционния закон. Тя обаче настоя за по-отчетлива подкрепа за неговото приемане. В последния доклад на Брюксел също настойчиво се говори за него.

Вчера (17 февруари) правителството прие шестмесечен отчет за изпълнението на стратегията за противодействие на корупцията и реши вицепремиерите и министрите да определят за координатор заместник-министър или член на политическия си кабинет, който да отговаря за противодействие на корупцията. Това също е идея на Кунева. Координатори ще отговарят за секторните антикорупционни планове във ведомствата и ще бъдат изслушвани в Националния съвет по антикорупционни политики.

Зеленогорски с "лично мнение": Ако няма антикорупционен закон, да отиваме на избори

Ако антикорупционният закон не мине отново, според мен трябва да се отиде към предсрочни парламентарни избори. Това е мое лично станови...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика