КФН за забавения преглед на активите на застрахователи и пенсионни фондове: Няма капацитет

1148
КФН за забавения преглед на активите на застрахователи и пенсионни фондове: Няма капацитет
Снимка: БГНЕС

Прегледът на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователните дружества в България е отложен за 15 юли. Това информират от Комисията за финансов надзор (КФН).

От регулатора обръщат внимание, че предстоящият преглед на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователните дружества е "безпрецедентни по мащабите си в рамките на Европейския съюз", а наличният понастоящем капацитет от независими международни консултанти не е в състояние да покрие едновременно нуждите на банковия и небанков сектор.

Експерт: При застрахователните брокери цари хаос заради "Гражданска отговорност"

В момента при всички застрахователни брокери цари пълен хаос заради новите разпоредби. Това заяви пред БНР Борислав Богоев, е...

Това се дължи на факта, че през първоначално предлагания период преобладаващата част от техните екипи са ангажирани с прегледа на активите на банковия сектор, както и с одита на годишните финансови отчети, съобщава Expert.bg, цитирайки съобщение на КФН.

"Решението за отлагане на началната дата за стартиране на прегледа, както и за удължаване на периода за избор на независими външни експерти за преглед на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователните дружества, беше взето единодушно от всички участници в Управляващия комитет (УК), който ръководи провеждането на прегледа. В УК участват следните институции: Комисията за финансов надзор (КФН), Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), Европейската комисия (ЕК), Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA), Министерство на финансите (МФ) и Българската народна банка (БНБ)", поясняват от КФН.

Отлагането на прегледа на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователните дружества по никакъв начин няма да повлияе върху обективността, достоверността и законосъобразността при изпълнението на предстоящия преглед и резултатите от него, подчертават от регулатора, ръководен от Стоян Мавродиев.

Забавяне по процедурата от страна на КФН няма, казват още от там.

МФ предлага временно одържавяване на затруднени банки

Късно снощи (8 май) Министерството на финансите (МФ) пусна за обществено обсъждане нов законопроект – за възстановяване и престру...

От регулатора отбелязват още, че до момента са били осъществени успешно редица етапи от този комплексен процес. "Тъй като, за разлика от БНБ, КФН не разполага със собствени бюджетни средства за изработване на методологии и осъществяване на прегледа, веднага след осигуряването на необходимото целево финансиране, беше проведена обществена поръчка за избор на консултант по проекта и в резултат беше сключен договор с изпълнител. Една от най-важните задачи на консултанта беше да изработи методологиите за прегледа на двата сектора, тъй като, за разлика от прегледа на качеството на активите в банковия сектор, където методологията на Европейската Централна Банка (ЕЦБ) беше адаптирана към българските условия, методологии за подобен мащабен преглед на небанковия сектор в България досега не се е налагало да бъдат изготвяни и прилагани", посочват от Комисията за финансов надзор.

Припомняме, че миналата седмица в позиция ДСБ заяви, че отлагането на тестовете за устойчивост на застрахователните дружества и пенсионните фондове е следствие от пълната парализа на Комисията за финансов надзор и признак за общата криза в публичните регулатори. Съществуват трайни публични съмнения (в т.ч. споделяни от министъра на финансите и други висши представители на властта), че при част от пенсионните фондове, значителна част от активите са инвестирани в свързани лица или кухи дружества. При застрахователите, подобно е положението с инвестирането на резервите, но в допълнение, нивото на резерви е много ниско. По тази причина, някои застрахователи практически не изплащат голяма част от дължимите обезщетенията, коментираха от ДСБ.

Застрахователи също изразиха своите притеснения относно прегледа на активите в пенсионния и застрахователния сектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика