МФ предлага временно одържавяване на затруднени банки

9595
МФ предлага временно одържавяване на затруднени банки
Снимка: БГНЕС

Късно снощи (8 май) Министерството на финансите (МФ) пусна за обществено обсъждане нов законопроект – за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Орган за преструктуриране на банките е Българската народна банка (БНБ), а орган за преструктуриране на инвестиционните посредници е Комисията по финансов надзор (КФН).

Сред предложенията безспорно се набива на очи въвеждане на нов инструмент за преструктуриране на търговски банки - временна държавна собственост. Този инструмент се въвежда заради европейско изискване. В мотивите на законопроекта се посочват и директивите, заради които са писани новите текстове - Директива 82/891/ЕИО на Европейския съвет и директиви 2001/24/ЕО, 2002/47/ЕО, 2004/25/ЕО, 2005/56/ЕО, 2007/36/ЕО, 2011/35/ЕС, 2012/30/ЕС и 2013/36/ЕС и на регламенти (ЕС) № 1093/2010 и (ЕС) № 648/2012 на Европейския парламент и на Съвета (Директива 2014/59/ЕС).

Хампарцумян вижда еврозоната като спасение от друга КТБ

Зависи каква методика се използва от този, който смята. Но може ли човек да живее само от депозити - да легнем и да чакаме едни пари от...

По същество

Три са най-сериозните промени, които финансовото министерство предлага, за да не се повтаря ситуацията с Корпоративна търговска банка.

На първо място, ако БНБ прецени, че някоя банка е във влошено състояние, като финансовата институция може да не е в ликвидни затруднения или да не е пред фалит, то Централната банка може да назначи временен управител. Същото се отнася и до инвестиционните посредници, с тази разлика, че там решението се взема от Комисията по финансов надзор (КФН).

На второ място, ако някоя банка бъде поставена под специален надзор – така, както стана с Корпоративна търговска банка (КТБ), надзорът може да продължи за срок от само един месец. Според чл. 115 от Закона за кредитните институции срокът на специалния надзор в момента е максимум шест месеца, но с Преходните и заключителни разпоредби на новия законопроект се предлага намаляването на този срок с пет месеца.

На трето място се създава Фонд за преструктуриране на банките (ФПБ). Неговата цел е да осигури финансовите средства за инструментите, чрез които ще се извършва преструктуриране на изпаднала в затруднение търговска банка. Този фонд ще се управлява от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). ФПБ ще се финансира:

Енчев внесе законопроект за отпадането на банковата тайна

Независимият депутат Велизар Енчев внесе в Народното събрание Закон за отмяна на банковата и търговската тайна върху цялостната дейност...

- чрез годишни и извънредни вноски от банките;

-  чрез доходите от инвестиране на набраните във ФПБ средства;

- чрез получени от ФПБ суми за възстановяване на средствата, използвани за целите на преструктурирането по реда, предвиден при прилагане на съответните инструменти за преструктуриране, както и свързаните с тях доходи и компенсации;

- от други източници (заеми, дарения, чуждестранна помощ и други)

Въвеждат се и нови инструменти за преструктуриране на банки. Сред тях са - мостова институция, обособяването на активи, продажба на стопанска дейност и споделяне на загуби. В съответствие с европейските правила се въвеждат и още два допълнителни инструмента за преструктуриране – държавна капиталова подкрепа и временна държавна собственост, които трябва да доведат до финансова стабилизация. Тези инструменти могат да се приложат с решение на Министерския съвет по предложение на финансовия министър.

И в Молдова милиарди изчезнаха от тамошните банки - виновен още няма

Към този момент все още не е напълно ясно какво се е случило по време на поредица от съмнителни банкови операции, които са се провели в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика