Мартин Димитров: Как така горивата стават по-скъпи като се приближаваме до рафинерията?

1687
Мартин Димитров: Как така горивата стават по-скъпи като се приближаваме до рафинерията?
Снимка: iStock/Guliver

Да, има поскъпване на петрола за последните няколко месеца. През февруари барел петрол е бил средно почти 30 долара, а в момента черното злато удря и до 50 долара на барел. Според fuelo.net, който не е официално поддържан от държавна институция, показва диапазон от цени в различните области в страната от 1,68 – 1,98 лева за литър A95 и от 1,61 – 1,94 лева за литър дизел. Това заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в коментар за българския пазар на горива.

Логично обяснение няма как така горивата са по-скъпи колкото по-близо се приближаваме до рафинерията в Бургас т.е. би трябвало транспортните разходи да са по-ниски, вметна Димитров. Когато обичайните икономически модели не работят, решението може да се намери с разследване, добави той пред Нова телевизия.

"Лукойл" за Марешки: Нямаме договори за доставка с него, лично той отказа да подпише

"Лукойл България" няма сключени договори за доставки на горива с фирми, свързани или принадлежащи на г-н Веселин Марешки. Това съобщава...

Когато се вдигна шум за картел на пазара на горива, имаше спад на цените. Ако обаче го няма необходимото разследване, за да се разберат точните причини за над година българите да плащат повече над средното ниво за горива без данъци, то феноменът ще се повтори. Имаме данни за поскъпване на петрола, но ние си имаме нерешен проблем, подчерта Димитров. Не може да допускаме цени на средното в ЕС, смята той. Няма ли резултати от разследването, след като КЗК обяви подозрения за картел на пазара на горива между седем компании - „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ООД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Лукойл България“ ЕООД, нищо не правим, беше тезата на депутата.

Според личното мнение на Мартин Димитров сегашният състав на КЗК не е бил достатъчно ефективен. Затова и направихме предложение за цялостна промяна с колегата Петър Славов, каза депутатът и призна, че няма гаранция новият състав да е по-добър. Припомняме, че процедурата за избор на нов състав на КЗК започна от самото начало, след като кандидатът за председател на КЗК Росен Желязков, подкрепен от ГЕРБ, се отказа. Желязков беше единственият обвиняем за аферата „Костинброд”, но беше оневинен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика