Ще има измами с европари, предупреждава Асоциацията на българските села

3389
Ще има измами с европари, предупреждава Асоциацията на българските села
Снимка: iStock/Guliver

Подготвят се измами с проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), сигнализират от Асоциацията на българските села (АБС).

Става въпрос за мярка 6.4 от ПРСР 2014-2020. Тя е за неземеделски дейности, като в обхвата ѝ влизат селски туризъм, местно занаятчийство, производствени дейности, предоставяне на услуги за всички икономически сектори и населението.

Отиваме на около половин милиард евро загуба по европрограмите

Почти по 60 млн. лева на ден трябва да разплащаме през този месец, ако не искаме да изгубим куп неусвоени евросредства. Според изчисле...

Като риск за измами от АБС посочват "селския туризъм". В тази сфера може да има "кухи проекти", смятат от Асоциацията. Като пример за кух проект АБС даде следния пример пред Actualno.com и Expert.bg - строи се хотел, като проектът се описва с максимално завишени разходи, за да може да се достигне тавана на даваните пари, като така големи компании вземат евросредствата и не остават пари за хората, отишли на село с идеята да се борят за подобряване на условията за работа и като цяло за живот в селските региони. Проектите могат да минат и през подставени лица, свързани фирми, които се създават специално за целта, уточниха от Асоциацията. От там дадоха и пример с инвестиционни дружества, които са строили големи обекти по старата ПРСР и които сега не привличат хора, но за тях са отишли евросредства. Чака се само да мине петгодишният давностен срок и тези обекти ще бъдат препродадени, казват от АБС.

Какво предлага АБС като превенция научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика