Отиваме на около половин милиард евро загуба по европрограмите

6565
Отиваме на около половин милиард евро загуба по европрограмите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Почти по 60 млн. лева на ден трябва да разплащаме през този месец, ако не искаме да изгубим куп неусвоени евросредства.

Според изчисления, направени от в. "Сега", става въпрос за около 56-57 млн. евро дневно. Сметката е направена на база справка за изпълнението на оперативните програми към 30 ноември. От данните излиза, че от 1 до 31 декември министерствата, които управляват европейски програми, трябва да разплатят близо 608 млн. евро по стария програмен период (2007 - 2013 година), защото в противен случай тези евросредства ще "изгорят". За сравнение от началото на годината, т.е. за 11 месеца, са разплатени 908 млн. евро по европроекти.

Борисов пак със свои числа за еврофондовете, нападна и протестите за винетките

Като искаш да имаш естакади, да живееш на бул. „Витоша”, да се возиш на метро, да живееш на жълтите павета, не може местнат...

Въпреки че наистина има подобрение, лошият старт на България като член на ЕС и слабите години, в които дори имаше спиране и замразяване на еврофондове, доведоха до огромни закъснения в изпълнението на оперативните програми. Най-сериозни са рисковете от загуба на европари по две програми. По ОП "Транспорт" до края на годината остават за усвояване 311 млн. евро, а по ОП "Регионално развитие" "висят 116 млн. евро. Неплатените пари точно относно транспорта са трън в петата на вечно хвалещия се с магистралите Бойко Борисов.

От статистиката на финансовото министерство става ясно, че до края на ноември по 7-те приключващи оперативни програми, без програмите за селските райони и рибарство, са разплатени 6.006 млрд. евро от ЕС и 1.193 млрд. евро национално съфинансиране. Общият бюджет от ЕС за оперативните програми е 6.614 млрд. евро бюджет с национално финансиране от 1.335 млрд. евро. Ако страната ни не успее да усвои всички средства, част от националното съфинансиране ще бъде спестено, но пък недоплатените проекти ще останат за довършване за сметка на националния бюджет.

Правителството вече обяви, че се надява на над 90% оползотворяване на евросредствата, като напоследък често акцентира на ускорените темпове в последната година. А вчера вицепремиерът Томислав Дончев и зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева призоваха високата скорост да се запази и през 2016 г., която също ще е ключова за парите от ЕС, за да няма загуба на европейско финансиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика