Ще получат ли клиентите на"Олимпик" парите си обратно?

12060
Ще получат ли клиентите на"Олимпик" парите си обратно?
Снимка: БГНЕС

Шофьорите, чиито застраховки "Гражданска отговорност" изгоряха след фалита на кипърската "Олимпик", едва ли ще получат обратно парите си за неизползвания период на полицата.

За да търсят правата си, те трябва да подадат заявления към назначения ликвидатор на дружеството в Кипър и да бъдат вписани в списъка на кредиторите. Тъй като не са привилегировани кредитори, а наплатежоспособната компания едва ли има сериозни активи, българските й клиенти по-скоро ще пият една студена вода.

Клиентите на "Олимпик" вече могат да изберат друг застраховател

Всички, които имат задължителна застраховка "Гражданска отговорност" в Застрахователна компания Олимпик АД клон България, която ще...

Близо 2000 пострадали при катастрофи, които трябва да бъдат обезвъзмездени по полици на "Олимпик", имат по-големи шансове да получат парите си, но това ще отнеме години. Тези хора ще чакат парите си от кипърския гаранционен фонд, а не от българския, пише в."Сега" в днешния си брой.

Разяснения какво се случва с парите на засегнатите от фалита на "Олимпик" пред медиите вчера даде единствено председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова. Комисията за финансов надзор (КФН) и Гаранционният фонд трети ден се задоволяват само да пускат на сайта си лаконични и трудно разбираеми съобщения.

От бранша разясниха защо нашият гаранционен фонд не може да се намеси в случая, въпреки че от клона на "Олимпик" твърдят, че до момента към него са превели общо 16 млн. лв. отчисления. "Такива са законовите правила - този, който в случая трябва да плати, е кипърският гаранционен фонд - така, както ще трябва да плаща обезщетения българският фонд при фалит на български застраховател, който е оперирал в ЕС", обясни Несторова.

Тя разсея опасенията, че в рамките на три дни застрахователните посредници може да се справят със сключването на толкова много застраховки с досегашните клиенти на фалирата компания. По последни данни ЗК "Олимпик" има към момента 198 000 сключени полици "Гражданска отговорност" у нас.

КФН обяви кога ще бъдат прекратени застраховките на клиентите на "Олимпик"

Застраховките на клиентите на "Олимпик" ще бъдат прекратени на 17 август, обяви Комисията за финансов надзор. Тогава се очаква в кипър...

"Голяма част от портфейла на компанията е формиран именно в България, но това всъщност не е български застраховател и затова надзорът е бил упражняван от кипърското министерство на финансите", обясни Несторова. За неизплатените обезщетения до момента обаче е трябвало да се намеси КФН, тъй като една от функциите на регулатора е да се грижи за правата на потребителите, смята Несторова.

Този път клиентите на "Олимпик" трябва да бъдат по-внимателни при избора на нов застраховател, предупреждават от браншовата асоциация. Преди да сключите полица, интересувайте се от тяхната платежоспособност, информацията за което е публична. "Освен това избягвайте чуждестранни клонове, които оперират тук по свобода на предоставяне на услуги, избирайте български застраховател, за да може в рамките на българския гаранционен фонд и българското законодателство да бъдете по-бързо обезвъзмездявани. В България полиците "Гражданска отговорност" и застраховките "Живот" са гарантирани, така както банковите депозити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика