Голяма част от парите за болници се харчат без лимити

2268
Голяма част от парите за болници се харчат без лимити
Снимка: iStock/Guliver

Почти една четвърт - 23% от бюджета на здравната каса за болнична помощ, се харчи извън прословутите лимити, от които се оплакват всички лечебни заведения, сочи справка на НЗОК, цитирана в днешния брой на в."Сега".

От години касата определя, обикновено на исторически принцип, сума на всяка болница, над която не й плаща отчетените пациенти. Извън тези лимити обаче са дейности, за които е прието да няма ограничения - хемодиализа, раждане, интензивно лечение, химиотерапия и лъчелечение, лечение и рехабилитация при детска церебрална парализа и нервно-мускулни увреждания.

Болниците в Бургас отричат да са приемали Бенчо Бенчев

Нито една от болниците в Бургас не потвърждава, че Бенчо Бенчев, който беше арестуван заедно с Димитър Желязков – Митьо Очите в И...

Над 1.88 млрд. лв. ще бъде бюджетът на здравната каса за болнична помощ през тази година. 441.5 млн. лв., или 23 на сто, се очаква да бъдат платени извън лимитите, показва справката на здравната каса за плануваното разпределение на средствата й до края на годината.

Основната част от тези пари са за онкология - само за по-скъпите видове лъчелечение и за позитронно-емисионна компютърна томография са предвидени над 63 млн. лв. Отделно от това са средствата за химиотерапия и конвенционално лъчелечение. Затова и във всички болници, които получават най-много пари без лимити, има отделения по онкология. По около 22.5 млн. лв. извън ограниченията се очаква да плати за годината касата на държавните "Св. Марина" във Варна и "Св. Георги" в Пловдив. Следва частната "Аджъбадем Ситиклиник" в София с 20 млн. лв., а с по 13.3 млн. лв. са онкодиспансерът в Пловдив и Александровска болница.

Въпреки че като спешна болница "Пирогов" би трябвало да получава сериозни пари за интензивни грижи, без лимит тази година там се очаква да бъдат преведени 6.7 млн. лв. Най-голямата АГ болница в страната – „Майчин дом" в София, където, освен че се раждат най-много деца, има и най-много тежки случаи в неонатологията, ще получи 7.84 млн. лв. за 2018 г.

Разликата се дължи и на цените на клиничните пътеки. 700 лв. плаща касата за раждане, до 3600 лв. е пътеката за недоносени бебета. В онкологията обаче има пътеки за лъчелечение и радиохирургия, които стигат до 9000 лв. Цените на процедура за диализа или парентерално хранене пък са едва по 144 и 155 лв.

Болници и организации ще атакуват новата националната здравна карта в съда

Болници и неправителствени организации ще атакуват новата националната здравна карта в съда, съобщиха от Сдружението на общинските болн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване