Според пенсионните фондове статистиката на средните суми в индивидуалните партиди не е важна

1502
Според пенсионните фондове статистиката на средните суми в индивидуалните партиди не е важна
Снимка: Thinkstock

Kаква е средната сума в индивидуалните партиди в частните пенсионни фондове - на този въпрос не беше даден отговор и днес, на пресконференция, на която частните пенсионни фондове представиха становището си по предложените от финансовия министър Владислав Горанов промени във втория стълб на пенсионната система.

Даниела Петкова, председател на УС на ПОК „Доверие“, не пожела да се ангажира със сума с думите, че „няма осигурено лице, което да не знае колко е сумата му в индивидуалната му партида“. Според нея „средните суми не значат нищо“. Всеки пенсионен фонд си поддържа статистика и всяко заинтересовано лице може да я види, беше посланието.

ДСБ се съмнява, че Горанов със закон иска "да понижи цената на най-голямото пенсионно дружество"

Ако се приемат промените в КСО, предложени от финансовия министър Владислав Горанов, това ще е може би най-голямата кражба, която ще се...

По думите на Никола Абаджиев, председател на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), от 2002 до 2015 г. на клиентите на пенсионните фондове са изплатени 800 млн. лева. Като се добавят парите, преведени към НОИ, сумата надхвърля 1 млрд. лева.

Един от най-спорните въпроси по отношение на предложението на Горанов е този с унаследяването на индивидуални партиди. Идеята на финансовия министър е остатъкът от индивидуална партида, ако има такъв при смъртта на собственика, да остава в общ пул и така да се помага на хора, които са спестили по-малко, отколкото е нужно за продължителността на живота им след пенсия. Законопроектът на Горанов (бел. ред. - в чл. 168а) дава възможност да се запази част от натрупаните средства по индивидуалната партида и по този начин да се осигури наследяването им. Това става при условие, че частта от средствата, предназначени за пенсия, позволява отпускането ѝ в размер най-малко равен на размера на социалната пенсия за старост. Според Даниела Петкова парите в индивидуалната партида са частна собственост и само собственикът трябва да може да каже как да се разпределят. Пенсионните фондове са предложили 9 вида пенсии, сред които и такива с унаследяване, добави тя.

От пресконференцията стана ясно, че диалогът между експертите и финансовото министерство не е на ниво. БАДДПО вече публикува официалното си становище за законопроекта на Горанов.

Какви са възраженията на пенсионните фондове срещу идеята на Горанов научете в Expert.bg.

Втора пенсия - между избор на лична инициатива и солидарност от всички

За или против - позициите по предложените от Владислав Горанов промени за втората пенсия остават доста разделени. Според едни експерти ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика