Вече официално - лицензът на КТБ е отнет

29071
Вече официално - лицензът на КТБ е отнет
Снимка: БГНЕС

Очакваната новина е факт - лицензът на КТБ за извършване на банкова дейност е отнет. Това съобщи БНБ.

Съгласно финансовите и надзорни отчети към 30 септември тази година, които бяха представени след одита на Корпоративна търговска банка, започнал още от средата на юни тази година насам, собственият капитал на КТБ има отрицателна стойност  - минус 3,745 313 млрд. лева. Отчетените от банката съотношение на базовия собствен капитал от първи ред (-188.03 %), съотношение на капитала от първи ред (-188.03 %) и съотношение на капиталовата адекватност (-180.18 %) са в нарушение на капиталовите изисквания съгласно чл. 92 Регламент (ЕС) № 575/2013, уточняват от БНБ.

БНБ не взе лиценза на КТБ, а отмени плащания на банката сама към себе си

Дългоочакваната и предрешена от седмица насам новина е факт - Корпоративна търговска банка се разделя с лиценза си. Това си помислиха д...

От Централната банка уточняват, че капиталът не може да мине в положителна стойност, дори ако се вземат предвид уведомления за цесии на вземания, сключени между клиенти на банката, и волеизявления за прихващане на задължения към банката с вземания към нея, придобити по договори за цесия. Това би подобрило капитала със само 161 468 000 лева, което е крайно недостатъчно.

По-рано днес от БНБ тестваха нервите на всички медии, като пуснаха съобщение за непризнаване на 35 млн. лева капитал от втори ред на КТБ. Причината – този капитал е набран, след като банката сама е финансирала определени фирми, които с тези пари са си плащали взети от КТБ заеми.

Решението на БНБ означава, че Централната банка подава искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност на „Корпоративна търговска банка“ АД. Обявяването в несъстоятелност трябва да стане в срок от пет работни дни. След това, срокът за започване на изплащане на гарантираните от закона влогове т.е. до 100 хил. евро и без преференциални условия, например изричен договор с банката за различна лихва, е 20 работни дни. След изтичането на 20-те работни дни, Фондът за гарантиране на влоговете трябва да започне да плаща гарантираните депозити в КТБ.

Засега не е ясно каква ще е схемата за плащане. В Бюджетната комисия на Народното събрание шефът на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов предложи следното: изплащането да стане и през повече от една банка, най-добре 5-6 като вложителят може или да си изтегли парите или да ги остави в съответната банка, която е определена за изплащане на депозити. Каква ще е процедурата – Николов казва, че има независими критерии, чрез които да се групират вложителите – последната цифра на ЕГН или Булстат, ако е юридическо лице. От последната цифра зависи в коя банка ще отиде съответният вложител, за да си вземе парите. Тепърва обаче ще се решава дали да се подходи така, защото председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова изрази опасение, че и при тази процедура пак може да има струпване на клиенти и "слухове".

Три енергийни дружества с повече пари от позволеното в КТБ

Към момента на спирането на работа на Корпоративна търговска банка (КТБ) в нея е имало 159 млн. лв. на държавни дружества от сферата на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика