Законът задължи фирмите да плащат най-малко по две средни работни заплати на чужди специалисти

3747
Законът задължи фирмите да плащат най-малко по две средни работни заплати на чужди специалисти
Снимка: Thinkstock

Висококвалифицираните чуждестранни специалисти предимно в сектора на високите технологии ще получават по трудов договор брутна заплата, равна най-малко на две средни заплати за страната, изчислени по данните за последните 12 месеца. Това приеха депутатите, като гласуваха на второ четене промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Промените имат за цел подобрят равното третиране на работниците - чужденци от ЕС, българските граждани, както и от тези трети държави, както и да хармонизират българското с европейското законодателство в областта на свободното движение на работници и заетостта на чужденци.

Заплатите в производството на автомобилни части ще скочат най-много догодина

Най-големи увеличения на заплатите за 2015 г. са планирани в производството на автомобилни компоненти и енергийния сектор. Това показва...

Вносителите на промените бяха предложили коефициента за започване на работа на чужденец да бъде 3 пъти средната работна заплата, но по време на дебатите чрез редакционно предложение това бе одобрено на 2 пъти, предаде "Фокус".

Делян Добрев от ГЕРБ предложи заплатата на висококвалифицираните специалисти  е двойна на средната за страната. "Похвално е въвеждането на тази бърза писта. По-добре е да не е три, а да е две. Средната работна заплата в България, ако е около 700 лева, три средни работни заплати означават 2100 лева. 2100 лева възнаграждение най-вероятно го има само в София, а в провинцията аз се съмнявам освен евентуално кметът и областният управител, някой друг да взема 2100 лв. възнаграждение", каза Добрев, цитиран от БНР.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов репликира: "За тези две средни работни заплати можем ли да привлечем от трети страни висококвалифицирани специалисти при тази жестока конкуренция на европейския трудов пазар. За 500-600 евро дали ще дойде някой от трета страна в България или ще предпочете да отиде в някои от другите европейски държави. Това е големият проблем. Дава се възможност за защита на българския трудов пазар, защото ако минималният праг за заплащане на тези специалисти със синя карта, високоспециализирани от трети страни, е 3 средни заплати за страната, работодателят няма как да назначи български специалисти с по-ниско вънаграждение".

Предложението на социалната комисия защити и министър Ивайло Калфин. "Намаляването на изискванията за работни заплати от 3 на 2 означава, че разликата между нормалната процедура с пазарен интерес и ускорената процедура на практика ще бъде свързана с ангажимент на работодателя да плаща някъде около 300 лв. бруто повече заплата, което е абсолютно безсмислено", каза той.

Отбелязваме 20% ръст в продажбите на туристически пакети за това лято

„Около 15 милиона туристи няма да отидат в Турция, Египет и Тунис. Значителна част от тях ще отидат в европейските курорти. Ние ...

"Аз ви предлагам да подкрепите това, което работи, което беше договорено с фирмите от информационните технологии и да не отваряме вратата за допълнителни облекчения за чужди граждани там, където могат да се намерят български специалисти", заяви министърът на труда и социалната политика.

Със закона се приема, когато чужденецът притежава специализирани знания, умения и професионален опит, необходими за съответната длъжност при продължаване на разрешението му за работа и пребиване за повече от 3 месеца, работодателя да подава заявление и заедно с него да внесе такса в размер на 400 лева.

В закона се забранява наемането на работа на незаконно пребиваващи чужденци, а ако това се установи се налага санкция от 2500 до 5000 лв. на работодателя.

 

Българските IT специалисти спряха да емигрират, но кадровият недостиг остава

Недостигът на квалифицирани кадри продължава да мъчи българската ИТ индустрия, въпреки значително намалялото изтичане на компютърни с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика