Как да поддържате колата си във форма?

5961
Как да поддържате колата си във форма?
Снимка: Auto.Mail

Взимате витамините си, храните се добре, спортувате и миете ръцете си, за да не се разболеете. Подобни превантивни стъпки трябва да се предприемат и спрямо автомобила, тъй като неговата правилна поддръжка може да удължи живота му и да предотврати големи ремонти, които ще ви струват цяло състояние в сервиза.

Какво най-често се разваля в автомобила през зимата

Ето няколко лесни начина да поддържате колата си в добро състояние, като с малко вложени в нея пари ще избегнете сериозни ремонти.

Използвайте синтетично моторно масло

Една област, в която си струва да похарчите малко повече пари, е смяната на маслото със синтетично масло. Автомобилни механици са категорични, че синтетичното масло ще се разгради по различен начин от обикновеното масло, като освен това то гори при по-високи температури. По-добро е от обикновеното масло, защото попада на определени места, в които обикновеното не може да влезе. Затова и за по-новите автомобили трябва да се използва само синтетика.

Снимка: Auto.Mail

Зареждайте само качествен бензин

 

Зареждането на автомобила ви с марково гориво, а не с най-евтиния бензин от която и да е бензиностанция, ще гарантира наличието на подходящите почистващи препарати/добавки, за да предпазите уплътненията, инжекторите и клапаните.

Проверете въздушния филтър

Вижте дали въздушният филтър на вашия автомобил трябва да бъде сменен, съветват експерти. Това може да помогне за оптималната работа на запалителните свещи и да се уверите, че колата ви получава правилното количество въздух, който тече в двигателя. Повечето резервни въздушни филтри са на напълно достъпна цена. Уверете се, че получавате този, който се препоръчва за вашата марка и модел кола. Препоръчва се да сменяте въздушните филтри на всеки 20 000 - 30 000 км.

Още: Какво масло да изберете за двигател с голям пробег?

Използвайте почистващ препарат за горивен резервоар

Добавянето на това към вашия бензинов резервоар може да удължи живота на вашия автомобил и да подобри разхода на гориво. Това ще ви помогне да постигнете по-добър разход на газ, по-добра икономия на гориво и подобряване на мощността чрез премахване на вредните въглеродни отлагания, които се образуват върху критичните части на двигателя.

Не пренебрегвайте малките проблеми

Не пренебрегвайте дребните проблеми, тъй като те винаги ще доведат до по-големи и по-скъпи проблеми, категорични са автомобилни механици. Това може да е слабият шум, който чувате, леко недостатъчно помпане на гума или едва доловимо дръпване отляво или отдясно на колелото, което често се пренебрегва, защото не изглежда достатъчно силно, за да го занесете на сервиз.

Още: Как с чист хартия се открива неизправност в двигателя?

Вземете OBD II скенер

Свързването на това устройство за 30 евро към колата ви може да ви спести пари чрез идентифициране на проблеми и четене на кодове. Специалистите препоръчат универсалния OBD II скенер ANCEL AD310. Това може да помогне да се определи причината за светването на светлината „проверка на двигателя“ чрез прочитане на кодове. 

Има и по-скъпи устройства, които можете да купите за около 50 евро, които ще ви кажат точно какво означава кодът, но можете да вземете тази по-евтина версия и да потърсите онлайн значението на кода. Това малко устройство може да ви спести главоболието да отидете до магазина и да похарчите много повече пари за нещо, което лесно се поправя.


Снимка: Autonews


Следвайте указанията на всяко устройство на производителя. Няма нужда също да сваляте капака. Ще го инсталирате под волана и ще завъртите ключа в запалването на включено положение, но не и да работи. Като стартирате кодовете, ще научите повече за всички проблеми и дали са лесни за отстраняване у дома или изискват помощ от професионалист.

Карайте сякаш сте зад майка си

Стилът на шофиране е пряко свързан с това колко дълго и колко надеждно ще издържи вашето превозно средство. Агресивното шофиране увеличава топлината в двигателя, трансмисията, спирачките, гумите и т.н. Топлината е убиец за механичните устройства. Животът на вашата трансмисия се намалява наполовина за всеки 10 градуса над нормалните работни температури. Това също така натоварва двигателя и спирачките, което ще намали значително живота на вашия автомобил.

Избягвайте трафика, когато можете

Избягването на трафика е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но честото поставяне на колата ви в трафик със спиране и тръгване ще износи някои части от двигателя ви по-бързо, отколкото някой, който кара същата кола и не подлага колата си на празен ход. Това също така износва спирачките по-бързо, може да запуши филтрите и да намали разхода на гориво на автомобила – всичко това води до повече пари, похарчени за вашия автомобил в дългосрочен план. Ако имате време да поемете по по-малко натоварен маршрут, пробвайте го от време на време.

Снимка: Autonews

Следете течностите и при нужда доливайте

Поддържането на вашите течности пълни може да помогне на колата ви да работи добре и да удължи живота. Проверите дали имате достатъчно моторно масло и ако то е по-малко, долейте (или направо сменете маслото).

Докато сте под капака, проверете течността на радиатора, трансмисионната течност, течността на кормилното управление и спирачната течност. Винаги проверявайте ръководството на вашия автомобил, за да проверите на място отделенията за тези течности, видовете, с които да ги напълните, колко ви трябват и колко често.

Паркирайте в гараж

Ако можете да вкарате колата си в домашния си гараж или да я съхранявате в затворено пространство, това може да помогне да добавите години живот на превозното средство. Автомобили, изложени на влага от дъжд и влага, както и на сняг и сол от пътя, са лесно податливи на ръжда. Тя може да повреди структурата на превозното средство, да повреди рамката и да разяде колата. Ако забележите ръжда по колата си, адресирайте тези проблеми веднага в сервиза на вашия механик.

Използвайте професионални автомивки

Поставете си за цел да си осигурите няколко професионални автомивки през годината. Изплакването на стените на колата ще удължи живота, защото ще премахне мръсотията и отломките от двигателя, сензорите, спирачките и ходовата част.

Поддържането на колата чиста - отвътре и отвън - може да помогне за удължаване на нейния живот. Шофьорите, които поддържат превозното си средство чисто отвътре и отвън, се грижат и за всички малки неща, от които се нуждае превозното средство, за да продължи да работи правилно. Хората се отнасят по-добре към чистите превозни средства и превозното средство работи по-добре, когато е чисто.“

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com