Какво масло да изберете за двигател с голям пробег?

44854
Какво масло да изберете за двигател с голям пробег?
Снимка: Carsweek

Препоръките на производителите на автомобили за избор на двигателно масло обикновено се отнасят за нови двигатели. Ако силовият агрегат има сериозен пробег, тогава най-вероятно има износване на буталните пръстени и разликата между вътрешните елементи, които влизат в контакт, се е увеличила. Всичко това трябва да се вземе предвид при следващата смяна на двигателното масло, тъй като с правилния избор на смазка можете да увеличите експлоатационния живот на двигателя с вътрешно горене.

Какво се случва с двигателя с голям пробег?

В съвременните реалности се счита, че износен двигател с вътрешно горене е изминал над 100 000 километра. В резултат на активна употреба може вътрешните части могат да се износят, като ситуацията може се влошава от неправилна експлоатация, както и агресивно шофиране.

Още: Как с чист хартия се открива неизправност в двигателя?

Също така започва изтичане на смазочни течности под формата на антифриз, гориво и масло - проблемът възниква в резултат на износване на уплътненията на клапаните, маслени и други уплътнения или уплътнения. Натрупват се въглеродни отлагания и двигателят започва да коксува - това е следствие от причината за зареждане с нискокачествено гориво, проблеми с горивната система или дълъг интервал за смяна на смазочния материал.

Какъв вид масло се препоръчва?

В резултат на дългосрочната работа на двигателя е необходимо да се използва по-ефективна смазка, чийто състав ще отчита промените в състоянието на двигателя. При голям пробег е необходимо предварително да смените смазката, за да предотвратите сериозни повреди.

За двигатели, които имат характерни деформации при голям пробег, се препоръчва използването на синтетично моторно масло. Лубрикантът се характеризира с повишена устойчивост на високи температури в сравнение с полусинтетиката. Това ви позволява да забавите процеса на изпаряване и да увеличите ресурса на двигателя с вътрешно горене.

Още: Трябва ли двигателят да се загрява през зимата

Какъв вискозитет да използвате?

Вискозитетът остава най-важната характеристика на лубриканта и трябва да се третира особено внимателно. За да увеличите експлоатационния живот на двигателя, с голям пробег трябва да увеличите този индикатор. Например, ако автомобилният производител препоръчва масло с параметри 5W-30 за нов двигател, тогава за голям пробег трябва да използвате масло 5W-40.

По-вискозната смазка остава по-дълго върху стените на двигателя и създава по-плътен защитен слой, който ще намали износването на частите поради триене. Трябва обаче да вземете под внимание, че не се препоръчва силно да се увеличава вискозитета на маслото - това ще усложни стартирането на двигателя при ниски температури на въздуха.

Още: Кога шофьорът трябва да се притеснява от разхода на масло на двигателя?

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Компания за автономни коли се разследва за 22 инцидента

Защо движението с отворени прозорци е опасно?

Ford губи 100 000 долара от всеки произведен електромобил

Как да разберете, че стартерът не работи?

Вандал подпали скъпа суперкола, обявена за продажба (ВИДЕО)

Как да увеличите ресурса на автоматичната скоростна кутия

Байдън смята да наложи мита върху китайските електрически превозни средства

Mercedes се похвали с феноменално постижение на своето „кубче“

Изливане или изпомпване на маслото при смяна - кое по-добре?

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com