X
 
 

Роден е Луис Армстронг

1138 5
photo of Роден е Луис Армстронг
Снимка: Getty Images/Guliver

1900 г.

Луис Даниъл Армстронг (на английски: Louis Daniel Armstrong), известен и с прякора си Сачмо (уста като куфар), е американски джаз музикант. Може би най-известният джаз изпълнител на 20 век, той е харизматичен иновативен изпълнител, чиито музикални умения и ярка индивидуалност превръщат джаза от регионална танцова музика в популярна форма на изкуство. Първоначално Армстронг става известен като тромпетист, но е също така и един от най-влиятелните джаз певци и в края на кариерата си е по-известен като вокалист. От 1960 г. има звезда на Холивудската алея на славата.

През 1929 г. Армстронг записва и широко популяризира песента „Когато се усмихваш“. В нея той призовава притиснатите от тежката икономическа криза американци да се усмихват. Изпълнението му завършава с тромпетно соло, в което няма импровизации, но то внушава убедително, че ако човек вложи усилие, той ще победи. Любовта и уважението на американците към Армстронг се дължи до голяма степен на това негово изпълнение.

Ирак окупира Кувейт

На 25.07.1990 посланикът на САЩ в Ирак се среща със Саддам Хюсеин и иска обяснение за разположените войски по границата с Кувейт, обясн...

Самият Армстронг често твърди, че е роден на 4 юли 1900 година, дата, отбелязана в много биографии. Въпреки че той умира през 1971 година, едва в средата на 80-те години, когато са документи от кръщаването му, става известно, че истинска му рождена дата е 4 август 1901 година.

Армстронг е роден в много бедно семейство в Ню Орлиънс, щата Луизиана, като внук на роби. Прекарва детството си в бедност, в бедния квартал на Ъптаун Ню Орлиънс, тъй като баща му Уилям Армстронг (1881 – 1922) изоставя семейството, когато Луис е бебе и заживява с друга жена. Майка му, Мери Албърт (1886 – 1942), оставя Луис и неговата по-малка сестра Беатрис Армстронг Колинс (1903 – 1987) на грижите на тяхната баба Жозефин Армстронг, а понякога и на чичо им Айзък. На петгодишна възраст Луис се връща да живее с майка си и нейните роднини, виждайки баща си единствено по паради.

Луис Армстронг посещава училището за момчета „Фиск Скуул“, където вероятно за пръв път се запознава с креолската музика. Той изкарва по малко пари като продавач на вестници и търсейки изхвърлена храна, която продава на ресторантите, но това не е достатъчно и майка му се занимава с проституция. Луис прекарва много време в кварталните танцови салони, а за да печели някакви пари често пренася въглища в известния с бордеите си квартал Сторивил. На тези места той се запознава с разнородна музика, включително изпълнявана от известни музиканти като Кинг Оливър.

Около 1907 година Армстронг работи и за Карнофски, семейство литовски евреи, които се занимават с извозване на отпадъци и му дават временна работа. Знаейки, че живее без баща, те го прибират у дома си и се отнасят към него почти като към член на семейството. По-късно той описва отношенията си с тях, отбелязвайки тогавашната си изненада от това, че и те, подобно на негрите, са подложени на негативно отношение от останалите бели. До края на живота си той носи медалион с Давидова звезда и твърди, че се е научил от тях „как да живее истински живот и решителност“.

Желю Желев е избран от 7 Велико народно събрание за президент на Република България

Желю Желев е роден на 3 март 1935 г. в село Веселиново, Шуменско. Има 3 братя: Йордан, Христо и Стоян. Завършва средно образование във...

На 11 години Луис Армстронг напуска училище и се включва в квартет от момчета, които пеят по улиците за пари. Корнетистът Бънк Джонсън твърди, че по това време е научил Армстронг да свири по слух, макар че в края на живота си Армстронг приписва заслугата на Кинг Оливър. Въпреки бедното си детство, той се отнася към този период от живота си по-скоро като към източник на вдъхновение: „Всеки път, когато затворя очи, надувайки този мой тромпет, гледам право в сърцето на добрия стар Ню Орлиънс... Той ми даде нещо, за което да живея.“.

Армстронг усъвършенства значително свиренето си на корнет в оркестъра на Нюорлиънския дом за цветнокожи бездомници, където е въдворяван многократно, за най-продължителен срок след като на Нова година стреля във въздуха с пистолета на баща си. Оркестърът се ръководи от професор Питър Дейвис, който след известно време прави Армстронг ръководител на бенда. Орекстърът на Дома свири на различни публични мероприятия из целия град и тринадесетгодишният Луис започва да привлича вниманието със своето свирене на корнет. На четиринадесет той е освободен от дома, живее известно време с баща си и новата си мащеха, след това с майка си и накрая отново на улицата. Получава първата си работа в танцов салон, където се запознава с барабаниста Блек Бени, който се превръща в негов наставник. Денем той пренася въглища, а вечер свири на корнет в салона.

Луис Армстронг свири и в честите градски паради на брас бендове, а при всяка възможност слуша по-стари изпълнители, като Бънк Джонсън, Бъди Пети, Кид Ори и преди всичко Кинг Оливър. По-късно свири в брас бендове, работещи на параходите по Мисисипи, включително в ползващия се с добро име бенд на Фейт Марабъл. По-късно описва времето, прекарано с Марабъл, като „следване в университет“, тъй като то му дава много по-широк опит в работата с писани аранжименти.

На 19 март 1920 година Луис Армстронг се жени за Дейзи Паркър. Двамата осиновяват тригодишния Кларънс Армстронг, син на братовчедка на Луис, която умира малко след раждането му. Кларънс е умствено болен в резултат от травма в ранна възраст и до края на живота си Луис Армстронг ще се грижи за него.[8] Бракът с Дейзи Паркър не продължава дълго, а малко след развода им тя умира.

Разбита е четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е българска чета, формирана през 1868 година и влязла в подвластните на Османската империя бъл...

През 1919 година замества заминалия за Чикаго Кинг Оливър като тромпетист в бенда на Кид Ори, като в същото време свири и в Тъксидо Брас Бенд. По това време той вече може да чете ноти и започва да изпълнява продължителни сола на тромпет, в които се усеща личния му стил, нещо необичайно за тромпетистите по това време. Той създава характерен саунд и започва да включва в изпълненията си също пеене и речитатив.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ОБЯВЕНА Е КРУШЕВСКАТА РЕПУБЛИКА 1 ОБЯВЕНА Е КРУШЕВСКАТА РЕПУБЛИКА преди 7 месеца Профил на трол?
  Илинденско-Преображенското въстание се вдига преждевременно заради антибългарския дипломатически ‘’карт бланш’’, който русия дава на султана. В спомените на Гьорче Петров става въпрос за ПРОВОКАЦИЯ - това е убийството на трима спахии от руски платени хора Въпреки това Крушево е превзет по плана на въстанието с координарано нападение на казармата, пощата и общината. Въстанниците обявяват Републ виж още ›› ика и в освободения града се установява въстаническият щаб на района. Военната власт с Прокламация - Обръщение към местното турско и албанско население в околните села ги призоваа да подкрепят Републиката. Към Привременнето правителство се формира Съвет на републиката - по 20 души от всяка етно-религиозна общност в Крушево - българи, гръкомани и власи.1 отряд е оставен да пази държавните учреждения, а 7 дружини отбраняват проходите към града откъм Прилеп. Оставен е отряд да пази държавните учреждения. Митрополит Методий пише: ‘’... въстанието не можа скоро да се потуши. Страхът на Русия Европа да не разреши автономия за Македония и тя да се присъедини към княжеството, застави руския консул да настои пред турците да бързат и за решителното потушване на въстанието, да употребят и топове...’’ След кръвопролитното сражение на Мечкин камен с/у редовна турска армия подкрепена от артилерия става ясно, че заради руската заплашителна нота заненамеса българската армия, която вече е достигнала границата получава заповед за отбой. Щаба на възстанието взема решение за прекратяване боините действия. Докато Крушевските отряди се изтеглят Питу Гули с 18 бойци от 3-ти отряд остава да прикрива изтеглянето и заставя 15-хилядна войска както е започнала вече да нахълтва в града, отново да се отдръпне. Яворов пише :’’В тия проходи нашите момци, начело с незабравимия си войвода, като се бориха юнашки , паднаха с такава геройска чест, че пред тялото на Пито и пред телата на другарите му Омер Руджи паша не можал да удържи и викнал от възхита: „Ето, тъй мрат истинските юнаци!“. Пито е един от ония наши другари , които се предават всецяло за извоюването автономно управление за Македония и проповядваше, че за общата свобода сме длъжни всички рамо до рамо да се борим: всички да се ползуваме един ден от нея, всички трябва да работим да я постигнем. И Пито изпълни дълга си за тази обща свобода...’’. Крушевската република трае само 10 дни, но показва на света , че Македония е готова да се самооправлява. В Общия план за въстанието пише, че целта е: „...да го поддържа... колкото по-дълготрайна е борбата, толкоз по-сигурно, че европейските сили ще бъдат заставени да извадят на сухо свои войски ... докато страната се сдобие с политически права, които би гарантирали нейното самостойно и правилно културно развитие...’’
 • МитрополитМетодий:''Русия със своя Зиновиев беше, която предизвика прибързано юлското въстание 1903г'' 1.1 МитрополитМетодий:''Русия със своя Зиновиев беше, която предизвика прибързано юлското въстание 1903г'' преди 7 месеца Профил на трол?
  ‘’... Уверяваха ни генерали, че мярката да се ограничи войната до Балкана е за в полза на Русия С Рейхщадското съглашение прокарала се Румелия, но Македония останала незачислена. Вдигнахме голяма врява. Един протест, покрит с хиляди подписи, се поднесе на граф Игнатиев. Заяви му се, че без Румелия и без Македония, едно княжество до Балкана не го щем. Цариградската конференция беше определила гра виж още ›› ниците на една автономна България.Нещо повече от тия граници влизаше в границите на новообразуваната политическа българска държава.Само гр. Солун оставаше вън, като оазис. Една Екзархийска България е предпочтителна за интересите на българския народ, от колкото едно руско княжество до Балкана, което ще раздели и разнебити българския народ. Добре, да уредим щото в договорът да се каже, че се урежда една българска държава с всичките области населени от българите по султанската карта на Екзархията.Т ой ни посъветва да не бунтуваме офицерството. Питахме: защо руските войски не отидоха да окупират Македония? Препятствие нямаше. Турските войски бяха напуснали тая страна. Явно ставаше, че Св-Стефанска България беше голяма, за да има какво да се отстъпва... Девизът на русия за намалението и отслабването на България за сметка уголемяването и засилването на Сърбия, се оформи окончателно в държавна политика на Русия 1889 год... русия знаеше твърде добре, че ако се образуваше от Македония автономна област, нямаше да се мине много време, за да се присъединеше тая област на България. В такъв случай всичкия план на русия рухнуваше. Страхът, че при сериозно въстание, Европа може от Македония да образува автономна област, застави руския тогава посланник в Цариград да подбуди турското правителство, за да вземе мерки за унищожението на българските комитети. Зиновиев даде „карт бланш” на турците да употребят всичките усилия и средства за одушването на всяко движение за придобиване политическо право на Македония. Турците зграбчиха 150 души най-интелигентни българи от Македония, гудиха ги в параход и пратиха ги на заточение . Това уплаши комитетите в Македония, че турците, като имат от Русия „карт бланш" всичко да унищожат, ще изловят мълком цялата интелигенция и ще се осуети готвения план за въстание.Реши се да повдигнат въстанието прибързано. Русия със своя Зиновиев беше, която предизвика преждевременно юлското въстание 1903г...’’(Митрополит Методий , ПОГРОМЪТ. ВИНОВНИКЪТ)
  : 0 !
 • русия се подсигурява Македония да НЕ!!! получи автономия 1.2 русия се подсигурява Македония да НЕ!!! получи автономия преди 7 месеца Профил на трол?
  На русия й трябва мноогото кръв,за да прокара''реформи'', които хем да цементират статуквото, хем да покаже''грижа'' за християните в Македония - с тези падарски реформи русия се подсигурява Македония да НЕ!!! получи реално автономия, както всъщност е по Берлинския договор: автономията да стане с реформи, а Русия се подсигурява и като преподписва ДОГОВОРКИТ виж още ›› Е от Райхщат – руската цел е да не се допусне второ Съединение на княжество България като това с Румелия.Въпреки това задграничния комитет представят на руския комисар в София меморандум с ДЕЙСТВИТЕЛНИ реформи, които да водят до автономия. ‘’след въстанието тия постъпки от дипломатичен характер се осъдиха протоколирано. От там се яви вече и отношението в организацията на войводите . Разцеплението на организацията след въстанието се корени тук...’’(спомени на Гьорчо Петров) . Заради прибързаното обявяване на въстанието то избухва на етапи - на Илинден, на Преображение Господне и на Кръстовден. Работата на Центр.Комитет е затруднена, поради исканите от русия масови интернирания и на дейци на Вътрешната организация и на членове на ЦК , особено след нарочните провокации със Солунските атентати през април 1903 г. организирани от руските консули. Въстаническите окръзи се ръководят само от своите щабове, а единствената връзка м/у тях е Задграничното представителство в София и чрез бюрото за връзки с Великите сили в Битоля.Целта на русия е не само да разпокъса силите и така да се отслабат, а и да се даде вид, че всичко е хаотично , без организация ,че не се подкрепя от цялото население. Русия използва отсъствието на Фердинад от България и под натиск бълг правителство е принудено да затвори турската граница и връзката е прекъсната. Затова бойните действия се прекратяват. Но в Общия План за въстанието целта не е ‘’победа над Турция’’ , а да се покаже пред света воля за самоуправление и точно заради избрания метод на борба в плана , въстанието всъщност не е потушено, а е прекратено с решение от главните въстанически щабове – русия печели, че е бързо прекратено , затова разрешава да се използва артилерия с/у въстанниците, а бълг армия дислоцирана вече на югозападната граница е оттеглена . Второто Съединение не се случва, заради откритата заплаха в руската нота:’’... при най-малък опит България да окаже помощ на въстаниците, Русия ще бъде принудена да свали от себе си, всяка отговорност за тежките последствия, на които ще бъде подложено християнското население в Турция съвместно с България, и съобразно направените заявления, няма да вземе никакво участие в безразсъдно предизвиканата борба със законната турска власт.''
  : 0 !
 • от''Погрома на България. Виновникът.От един 50 годшшен деец за освобождението на стара България – Македония Стар Българин, Македонец. Ст.Загора,1914 г.'' 1.3 от''Погрома на България. Виновникът.От един 50 годшшен деец за освобождението на стара България – Македония Стар Българин, Македонец. Ст.Загора,1914 г.'' преди 7 месеца Профил на трол?
  ... И пак въстанието не можа скоро да се потуши. Страхът на Русия Европа да не разреши автономия за Македония, застави Зиновиева да настои пред турците да бързат и за решителното потушване на въстанието, да употребят и топове. Разорението и унищожаването с топове на 150 села български в Македония, се дължи на милосердието на Русия , на нейното християнство, на нейната човещина. Руските консули в М виж още ›› акедония, съюзници на сърби, на гърци и на турци против българите, в своите рапорти, които се публикуваха в Петербургския “Държавен Вестник”, обвиняваха българите и оправдаваха турците. Руския официоз публично насърчава жестокостите, безжалостното изтребление на българския елемент! Каква по-голяма вина от това, че са българи, че не искат да станат гърци и сърби! Какво по-престъпно провинение от това, гдето те желаят да се присъединят към България? Това е правда, това е християнство, това е човещина, култура и цивилизация ? Русия употреби мусюлманите, като свои съюзни оръдия, та чрез тях да унищожава оня народ Български от Македония Това престъпление се наказва от провидението страшно. Провидението допусна щото двама от тия руски консули, които в рапортите си защищаваха турците и обвиняваха българите, допусна да бъдат убити от турците: Ростковски в Битоля и Щербин в Митровица.Това беше внушение от Провидението. Тая 1903 г., по повод страданията на българите в Македония, Св. Ст-Загорска Митрополия издаде молебно пение и молитвословие . В молитвите се визираха видимите и невидимите, явните и потаените врагове.Потаения, невидимия враг, беше Русия с нейната дипломация, която устрояваше злите замисли и противодействия, уреждаше лукавите съвещания и коварните съглашения с Австрия за унищожението на българския елемент в Македония. Убийството на двата руски консула Ростковски и Щербина беше едно от Бога внушение. Божието Провидение с това убийство предупреди руската дипломация да не върви в тоя гибелен път.Обаче това внушено предупреждение не се възприе от руското правителство. За греховете извършени 1903 г. от руската дипломация против българите в Македония, извършени чрез Зиновиева и Ламздорфа, за унищожението на българите християни от Македония, извършени от императора и неговата камарила 1903г., за тия й страшни грехове, във време на Руско-японската война Бог я наказа ...''
  : 0 !
 • Старозагорски Митрополит Методий:Духовете на тия мъченици наедно казаха: Анатема на тая Русия Амин 1.4 Старозагорски Митрополит Методий:Духовете на тия мъченици наедно казаха: Анатема на тая Русия Амин преди 7 месеца Профил на трол?
  ''... Русия беше една малка държавица. Беше си създала посланието да освобождава христианските народи , стана империя: тя зема Батум, Черното море стана почти половината руско езеро. Баку стана руски. От Ленкоран до Астеробад всичкото Каспийско море стана руско. Зема знаменитите крепости: Карс и Ериван: и Нахичеван с една голяма част от планината Арарат. После, подир Берлинския трактат, виж още ›› Господ взе умът на великите европейски сили, затвори очите им и запуши устата, да не разбират и да не виждат какво правят руските генерали в дълбоката Азия. Тръгна Русия по дълбоката Азия да завладява господарства след царства, и царства след господарства; Хива, Мерв, Самараканд, Коканд, Ташкесан и пр., пр., отидоха в Манджурия, излезоха на Жълто топло море на Порт Артур Европейските велики сили не разбраха, не видоха какво направи, какво приспечели Русия и не казаха дума, не продумаха нищо. На тия завоевания, решението на Русия да въздигне в държавен принцип девизът за намалението и изтощението на България чрез разделението на Македония между Сърбия и Гърция, да подкани турците да нанесат поражение на християните, на българите в Македония беше едно престъпление С това вече Русия плюна и на православието и се показа, че не е православна по своите намерения , нито по своите дела. Декларацията на императора, огласена от висотата на неговия престол: „Една капка кръв не проливам за българите в Македония’’, беше засвидетелствуване, че русия оставя Бога и тръгнува по дявола. С тая декларация се казваше на турците: „избивайте, унищожавайте христианите, българите на Македония, разрушете къщите им, опозерете семействата им и от нищо се не бойте: няма кой да ви затрогне: аз съм с вас. Защото с това – с унижтожението на македонските българи, вие, турците, услужвате на мене, в изпълнение плана ми, на политиката на Русия". Турците схванаха желанието на императора и го удовлетвориха. Жестокостта на руската дипломация обнаружена в нейните планове и пъклени кроежи за унищожението на българската народност в Македония, разклати с тая жестокост, основата върху която се крепеше силата на Руската империя.Разклати се и Руската империя. Появи се Руско-Японската война. Императорът, който не проливаше капка кръв за българите в Македония, проле кръвта на 200 000 руски мъже в Манджурия. Потекоха потоци кръв във вреда, в пакост на силата и величието на Руската империя. В наказанието на Русия се провиде явно Божия пръст в чудото. Божие наказание, чудо беше, щото японците, една трошичка народец, които за великаните руси бяха уподобени на маймуни, те да победят и да сгромолясат великанът – Русия, населена от 170 000 000 жители. Порт Артур, непревзимаемата крепост, която костуваше на Русия милиарди, маймуните японци я превзеха с пристъп. Това първо чудо. Друго чудо. Руската флота, която струваше милиарди, японците, малчуганите, потопиха я в морето си като орехови люшпи. Бог така строго наказа Русия за нейното вероломство. Наказа я за да разбере, че без Бога, две пари не струва. Наказа я за да се вразуми: да се откаже от дявола, от плановете й за унищожението на българската народност. Какъв контраст! Българите тъй са незлобливи, тъй милостиви! Колкото повече плачеха и тъжеха в България за нещастията на матушката в Манджурия, толкова повече в Русия се изказаха злорадства за злощастията на Българите. В Солун руския консул рекъл:’’На вас, на българите, като на змия ви смазаха главата; но вие пак с опашката си шавате, трябва да ви се смаже и опашката’’ . Тичайте, бе българановци, при руската дипломация! Где ще намерим ние по-добри покровители за нашето унищожение?Наместо да се освободи Македония, изпълни се планът на Русия за одушването на всяко движение за придобиване политическо право на Македония. За тия страшни грехове на Русия, за греховете извършени 1903 г. против българите в Македония, духовете на тия мъченици наедно казаха: Анатема на насърчителката, на тая покровителка в злодеянията. Анатема на тая Русия. Амин ...''
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Специализираната прокуратура започна раз...

Специализираната прокуратура провежда действия по разследването в рамките на образувано досъдебно производство срещу Данаил Вълов, кмет...

Последно в Актуално