„Аватар: Пътят на водата” скара кинокритиците

14772
„Аватар: Пътят на водата” скара кинокритиците
Снимка: Forum Film

Дългоочакваният филм на Джеймс Камерън получи смесени отзиви от критиците, като оценките варират в широки граници между една и пет звезди. Докато някои твърдят, че е "ослепителен", други го описват като "скрийнсейвър за трилиони долари".

"Пътят на водата" е продължение на "Аватар" от 2009 г., който остава най-касовият филм на всички времена.

Режисьорът Джеймс Камерън предположи, че продължението трябва да се превърне в четвъртия по големина филм в историята, само за да излезе на печалба.

В "Пътят на водата" зрителите се пренасят отново на планетата Пандора, където съществуването на народа На'ви отново е застрашено.

В рецензия с една звезда Роби Колин от The Telegraph изказва предположението, че гледането на филма "е като да те натоварят с тюркоазен цимент".

"Историята, сътворена от Камерън и четиричленен екип от сценаристи, е класическа част от удължаването на франчайза, в която не се случва нищо значимо и не се променя нищо важно, а всички части се връщат на първоначалните си позиции, готови за следващата част", написа той.

Но Ник де Семлиен от Empire е на противоположното мнение, като дава на филма пет звезди и го определя като "гръмко забавен".

"Това е скок отвъд дори това, което [Камерън] направи с първия филм - фантасмагоричен, напълно поглъщащ сън, в който почти всеки момент на екрана се случва нещо невъзможно", казва той.

Други изразиха недоволство от продължителността на филма. "С продължителност над три часа ще имате време спокойно да размишлявате върху геополитиката, както и върху плановете за почивка, графиците си за срещи и идеите за нови готварски рецепти", пошегува се Дани Лий от Financial Times.

В първия филм "Аватар" морският пехотинец с увреждания Джейк Съли (в ролята Сам Уортингтън) прониква сред коренното население на планетата, като приема тяло на аватар. В крайна сметка той дезертира и сам се присъединява към вида На'ви, за да защити планетата от опита на хората да се сдобият с ценен минерал. Действието на филма в "Пътят на водата" се развива много години по-късно. Джейк вече има семейство с Нейтири (Зоуи Салданя) и във филма те обединяват сили с рифово племе, когато се появяват нови заплахи за Пандора.

Питър Брадшоу от "Гардиън" не беше очарован от филма, като го оприличи на "скрийнсейвър за трилиони долари". Присъждайки на филма само две звезди, Брадшоу казва: "Историята, която би могла да запълни 30-минутно анимационно филмче, е разтеглена сякаш от някаква програма за изкуствен интелект в тричасов епичен филм".

Кевин Махер от The Times също дава две звезди и определя филма като "визуално впечатляващо, но излишно продължение”. Той смята, че главният герой Съли е "монотонен", и казва, че филмът се повтаря, като добавя: "Всичко тук е повторение, повторение, повторение."

Във филма участват още Сигорни Уивър и Кейт Уинслет, заедно с новодошлите Бейли Бас и Тринити Джо-Ли Блис.

Критиците са единодушни, че филмът изглежда страхотно, но някои казват, че е прекалено дълъг и му липсва съществен сюжет

"В "Аватар: Пътят на водата" има сцени, които ще накарат очите ви да изскочат, главата ви да се завърти и душата ви да се чуди", пише Оуен Глейбърман от Variety. Но той добавя: "Героите нямат почти никакво измерение. Измерението е изцяло в образите".

Според Дейвид Руни от The Hollywood Reporter филмът "предлага екшън, емоции и вълнуващи 3D визуални ефекти. По отношение на изтънчеността на разказа и още повече на диалога, това продължение за 350 млн. долара е почти толкова елементарно, колкото и предшественика му, дори на моменти по-слабо", пише той.

Mercedes-Benz Vision AVTR изпревари излизането на „Аватар: Пътят на водата“ (ВИДЕО)

„Аватар: Пътят на водата“ е дългоочакваното продължение на визуално зашеметяващия блокбастър на Джеймс Камерън от 2009 г., ...

"Но разширеното, биоразнообразно изграждане на света ви привлича, а визуалният спектакъл ви държи хипнотизирани".

Клариса Лафри от "Индипендънт" класира филма с три звезди, с рецензия под заглавие: "Вероятно все още няма да ви пука [за Аватар], но поне е много красив". "Тези филми, които до голяма степен са идентични по тон, не се усещат като актове на любов, а на материални постижения", пише тя. "Те съществуват повече, за да бъдат уважавани, отколкото за да бъдат обожавани".

Има още една рецензия с три звезди от Ларушка Иван-Задех от Metro, която казва: "Макар че винаги има тонове действие, е забележително трудно да се ангажираш с него или да се интересуваш много от тези безвкусни герои. Като спектакъл той е изумителен. Но дали това изобщо е филм?", попита тя. "По-скоро прилича на тричасова разходка в увеселителен парк."

Джъстин Ланг от "Лос Анджелис Таймс" е по-ентусиазиран, като твърди, че филмът "ще излекува филмовата ви скука. Камерън ви повлича толкова дълбоко и ви пуска на течението толкова леко, че на моменти нямате усещането, че гледате филм, а че плувате в него", каза той. Ланг описва филма като "възхитителен и предизвикващ страхопочитание", добавяйки, че зрителското изживяване "просто не може да се сравни с каквото и да е друго, което се представя в момента в кината", пише БГНЕС. 

ОЩЕ: Джеймс Камерън планира да направи най-малко седем филма „Аватар“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Световни звезди влизат в журито на фестивала в Кан с тотално полово равенство

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com