Съдът си изми ръцете за замърсяването от ТЕЦ "Марица-изток 2": Позиция на "Грийнпийс"

1472
Съдът си изми ръцете за замърсяването от ТЕЦ "Марица-изток 2": Позиция на "Грийнпийс"
Снимка: БГНЕС

Решението на Върховния административен съд (ВАС) да върне обратно на Административен съд-Стара Загора въпроса с разрешителното на ТЕЦ "Марица-изток 2" беше сериозно разкритикувано от "Грийнпийс".

Въпросът беше върнат на по-долна инстацния след решение на Европейския съд. Но според "Грийнпийс" това е своеобразно измиване на ръцете от ВАС: След като ЕС ни нахока: ВАС върна за преразглеждане разрешителното на ТЕЦ "Марица-изток 2"

Защо? ВАС отказва да вземе решение по делото по същество и на основанието на формални нарушения го връща на долната инстанция, чието решение, каквото и да е, пак може да се обжалва, казват от природозащитната организация, която е един от ищците по делото.

"Липсата на решение по същината на казуса означава, че междувременно ТЕЦ-а ще продължи да се възползва от изключението от нормите за замърсяване въздуха, което ѝ позволява да отделя серен диоксид близо два пъти над допустимото и живак – над четири пъти. Върховният съд отказва да коментира фактите по делото и избира да се фокусира върху нарушенията на процеса. Остро критикува старозагорския съд за десетките технически грешки в решението му – например незавършени параграфи, подмяна на думата "живак" с думата "желязо", изслушване на експерти като свидетели, а не като вещи лица, и много други", добавят от "Грийнпийс".

"Решението на върховния ни съд е крачка назад за защитата на правото на чиста околна среда. При ясните указания на Съда на ЕС и томовете съдебни книжа, събрани по делото, е учудващо, че ВАС търси още доказателства, вместо да вземе окончателното решение", коментира адвокат Регина Стоилова.

Предистория

Делото беше заведено от екологичните организации "Грийнпийс" – България и "За Земята" в началото на 2019 г., след като Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) позволи на теца да не спазва новите по-строги екологични норми за замърсителите серен диоксид и живак – без краен срок и без план за справяне с вредните емисии.

През последните месеци производството на енергия от въглища в България бележи исторически минимум – от средно 35% през първите пет месеца на годината пада до 17%, сочат данните на Европейската мрежа на операторите на електропреносни системи ENTSO-E. С нормализирането на цените на енергоносителите от началото на 2023 г. ТЕЦ "Марица-изток 2" все по-трудно продава тока си. За да се осигури работата на държавната централа, служебният министър на енергетиката Росен Христов нареди допълнителни количества от нейното производство да бъдат включени в енергийния микс за битовите потребители. Очакваното увеличение от 40% беше туширано с намалени цени за пренос по мрежата.

ОЩЕ: Росен Христов отговори на шефа на КЕВР: Действията ми са на база на решение на парламента

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Суровините от критично значение - новото политическо и дипломатическо оръжие

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com