България през 2023 г.: Домашното насилие и бунтът на българите

4884
България през 2023 г.: Домашното насилие и бунтът на българите
Снимка: БГНЕС

Случаите на домашно насилие драстично се увеличиха през последната година. Или станаха по-видими, затова ни се струват много. Факт е, че все повече жени се осмеляват да съобщят и говорят за подобни посегателства и да търсят спасение от насилника си. Почти няма ден, в който да не се съобщава за жени, жертви на тормоз в страната.

През 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България. В началото на ноември главният секретар на МВР Живко Коцев отбеляза, че през 2023 г. се отчита сериозен ръст на сигналите за случаи на домашно насилие, като има и увеличение на броя на досъдебните производства. „До този момент са регистрирани 1359 случая спрямо 749 през 2022 г. т.е. има 81,4% увеличение на проявите на агресия в домашни условия, това е изключително обезпокоително“, каза той.

ОЩЕ: Министерството на правосъдието продължава да работи по темата с домашното насилие

Нито една повече

Един от най-тежките и брутални случаи на насилие над жена тази година беше този над Дебора от Стара Загора. На 28 юли стана известно, че 18-годишното момиче е обезобразено с макетен нож и има множество порязвания по ръцете, краката и гърдите. Носът й е счупен, а косата й подстригана с машинка, при което също е претърпяла наранявания.

За престъплението беше обвинен 26-годишният Георги Георгиев. Понастоящем той е в ареста. Делото вече е в съда, на Георгиев са повдигнати три обвинения.

Потресени от нечовешкия акт на насилие срещу едно младо и беззащитно момиче, хиляди хора в цялата страна излязоха на протести. Така те изразиха солидарност и подкрепа към Дебора, но и поискаха законови промени и по-строги наказания за насилниците.

Да не забравяме и случаите на домашно насилие, които завършиха фатално – със смърт на жертвата, те също не са малко. Един от последните случаи бе в Омуртаг, където в края на август 28-годишен мъж с инициали С. К. пребива до смърт 21-годишната си приятелка.

И това е само един от многото случаи през годината.

Лавина от сигнали

След случая „Дебора“ от МВР съобщиха, че има лавина от сигнали за домашно насилие в цялата страна.

ОЩЕ: Жена е с опасност за живота, след като приятелят й я преби с метална тръба

Във Видин 19-годишен преби и острига 22-годишната си бивша приятелка, въпреки че има заповед да не я доближава. Жертвата разказа, че младежът я завел в дома си против волята ѝ. Там я удрял и ритал по цялото тяло. Направил ѝ снимка преди да отреже косата ѝ с ножица, за да си спомня как е изглеждала с дълга.

Само за няколко дни пък три бременни жени от Бургас са потърсили закрила в Центъра за превенция от домашно насилие. Едната от тях е загубила бебето си, а другите две са прегледани от лекар, за да установи дали е имало опасност за тях и плода им.

Излизането наяве на всички тези случаи показва, че трябва повече да се говори и да не сме толерантни към подобни случаи на агресия.

Най-после закон

Случаят „Дебора“ изкара хиляди българи по улиците в цялата страна, но и вкара извънредно депутатите в парламента, за да приемат Закон за домашното насилие. След години усилия на гражданския сектор и провалени гласувания в няколко парламента, дългоочакваните промени в ЗЗДН бяха приети и обнародвани в Държавен вестник.

ОЩЕ: След повече от 10 години: Приеха промените в Закона за защита от домашното насилие

Освен включването на лицата в интимна връзка, в обхвата на защита този закон предвижда много други механизми, които да защитят живота, здравето и достойнството на пострадалите.

Ето кои са окончателните промени:

  • удължаване на срока за подаване на молба за домашно насилие от 1 на 3 месеца
  • разширява се кръгът на лицата, които могат да търсят помощ, като са включени вече и лицата, които се намират или са били в интимна връзка
  • ускорен достъп до правосъдие
  • тотална забрана за всякакъв контакт с пострадалия
  • съдът извършва оценка на риска по специална методика и ползва становището на специалисти
  • увеличава се грижата за засегнатите деца
  • създава се Национална информационна система за домашно насилие
  • законът предвижда създаването на Национален съвет по превенция и защита от домашно насилие, както и Координационен механизъм
  • законът предлага различни програми за осигуряване на 360-градусова грижа
  • законът не вижда в откриването на нови кризисни центрове единственото решение в посока защита на пострадалите, а превенция и защита на всички засегнати.
  • съдът допуска безплатна правна помощ за неплатежоспособни лица

Разбира се, новият закон не мина и без критики - специално за понятието "интимна връзка", заради което може да се налагат наказания при доказано насилие. За интимна се счита връзка, продължила поне 60 дни - кой и как ще пресмята такова нещо достоверно в съда е мистерия: "Интимна връзка, представлява съвкупност от доброволни трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са отношенията с продължение поне от 60 дни".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com