Главният секретар на МВР още не може да каже дали арестувани за кражба на тото фиш полицаи са пазили джебчии

3251
Главният секретар на МВР още не може да каже дали арестувани за кражба на тото фиш полицаи са пазили джебчии
Снимка: БГНЕС

Само можем да гадаем, имаме само предположения, трябват доказателства, не мога да коментирам следствието. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов относно скандалния случай, при който печеливш фиш от тотото на стойност над 11 000 лева се отзова неправомерно в ръцете на зам.-началника на Трето РПУ в София Красимир Любомиров.

Оказа се, че Любомиров бил повишен на поста зам.-началник на Трето РПУ само преди месец. А преди това той е бил началник за сектора на джебчийските кражби, докато другият задържан е Николай Стоименов, ръководител на група в "Джечийски кражби". Сега ще има и проверка дали те не са осигурявали чадър над джебчии.

Историята с ареста на двамата можете да си припомните в този материал!

Показните грабежи

Иванов коментира пред Нова телевизия, че имало като цяло чувствително намаление на грабежите. Той стори това с оглед няколкото шумни обира, включително банкови, през тази седмица. Обикновено след летния сезон имало увеличение на такива грабежи.

До 31 януари имало само 2 въоръжени грабежа, но само за седмица това число беше задминато. Засега има задържан само за обира на банката на бул. "Цар Борис III", по другите случаи има заподозрени, но още няма достатъчно доказателства за арест. Категорично няма връзка между отделните грабежи, каза Иванов. За задържания той уточни, че вероятно е направил обира, защото имал финансови трудности. Ето и запис от обира на малък магазин в квартал "Изток" – вижте ВИДЕО в този материал!

Организацията на сигурността на обраните банки нещо куца, след като толкова лесно се стига до успешни обири, които изглеждат извършени от не толкова добре подготвени обири – това заяви криминалистът Ботьо Ботев пред БНТ. Но Иванов отрече проблем в това отношение: "Като влезе човек с оръжие, психиката е различна, всеки реагира по различен начин".

След вчерашна специализирана среща е взето решение полицаи да направят отделни срещи по места, където може да има обири – не само в банки. Ще има съвети как да се държат хората, ако станат жертва на обир.

Иванов призова хората да не се въоръжават, за да се пазят от престъпници – що се отнася до битовата престъпност. Той не видя увеличение на битовите престъпление – просто вземаме превантивни мерки, уточни главният секретар на МВР. "Няма как във всяко едно населено място да има полицейско присъствие", подчерта Иванов и определи за важно да се подават сигнали на полицията. Той видя като най-голям проблем битовата престъпност във Враца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com